Млади архитекти ще ни "хващат" в Таляна

Млади архитекти ще ни "хващат" в Таляна

Mладежки архитектурен пленер организират Камара на Архитектите в България – Регионална Колегия Варна и Съюз на Архитектите в България - Дружество Варна. Oт от 27.09. до 03.10.17г. ще бъде изработена стратегия за развитие на част от историческия център на град Варна, условно наречена „Таляна“. Проектът е одобрен от „Варна-Европейска младежка столица 2017“ като продължение на заявката дадена по направление Проект за милиони за развитие на централната градска зона. След 30-годишно прекъсване пленерът  възстановява традицията за провеждане на международни младежки архитектурни срещи във Варна, съществувала между 1981 и 1989 година.
 
Въпреки всичките си преимущества по настоящем територията на „Таляна“ е слабо посещавана от жители и гости на града, инфраструктура й е занемарена, сградите запустяват, паметниците на културата се рушат. Движението в района е особено затруднено, пешеходните и автомобилните потоци се смесват, настилките са в много лошо състояние, паркирането не е регулирано и не достига. Липсват подходящи условия за развитие дребния бизнес, който да съживи квартала, а цялото налично културно историческо богатство остава неоценено, вместо да се използва в полза на града.
 
Въпросите, които ще бъдат поставени пред младите архитекти са следните: 
- Кое отличава Варна от другите градове? 
- Какво означава " устойчиво развитие " в конкретния пример с Таляна на Варна? 
- Кое отличава Таляна от другите квартали? 
- Какви критерии и правила за бъдещо развитие могат да бъдат формулирани? 
- Кои са най-важните неща, които трябва да се променят? 
- Кое не трябва да се променя?
- Кои съставки на средата са недостатъчни, кои са в излишък? 
- Как могат да съжителстват традицията и модерността? 
- Каква ще бъде ролята на архитектите в развитието на Таляна на Варна?
 
В пленера участие ще вземат млади архитекти под 35 г., разделени в екипи по 4 човека. Ще бъдат поканени колективи от РК в Пловдив, Бургас, София и гости от Румъния. Желаещите от Варна могат се запишат на e-mail (kabvarna@gmail.com)  до 18.09.2017г. Допуска се и индивидуално записване. За повече информация следете страницата на КАБ Варна: http://kabvarna.com/category/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/
 

Последни новини