Варна започна участие в проект, съвместно с 6 европейски града

Варна започна участие в проект, съвместно с 6 европейски града

Варна започна реализирането на международния проект “Com’On Europe” по програма Еразъм+. В него участват още 6 града от мрежата на Европейските младежки столици – Торино, Марибор, Солун, Клуж, Кашкаиш и Брага. Водещ партньор е асоциация Grupul Pont от Клуж – Напока, европейска младежка столица за 2015 година. Проектът е с обща продължителност 2 години и бюджет 252 691 евро, като сдружение Варна – Европейска младежка столица ще разполага с 29 966 евро за домакинство на срещи, организиране на събития, обучение и мобилност на младежки работници и осъществяване на изследване за процесите свързани с общественото бюджетиране.

Участниците в проекта се срещнаха с г-н Емил Бок – кмет на Клуж-Напока, пред когото беше представена концепцията на проекта и окончателните резултати, които ще бъдат представени през лятото на 2019 година. Представителите на „Варна – Европейска младежка столица“ поднесоха подарък на г-н Емил Бок – колекционерска сувенирна монета на Варна, изработена по случай титлата „Европейска малдежка столица“.

Проектът има за цел да изгради методология и практически инструменти, които да помагат на градовете в Европа да включват ефективно младите хора в процесите, свързани с участие в бюджетирането. Това в своята същност представлява демократично обсъждане и вземане на решения – демокрация на участието, при която младите хора решават как да разпределят част от обществения бюджет. Участие в бюджетирането позволява на гражданите да установят, обсъдят и приоритизират проекти за обществено финансиране и им дава възможността да правят реални решения за какво точно и как ще се използват публичните средства.

Няколко месеца по-рано, Варна приключи участието си в проект „100% младежки град“, отново в партньорство с мрежата на Европейските младежки столици и получи европейско отличие за новаторство в сферата на младежките политики.

Последни новини