Варна в епицентъра на съвременния танц

Варна в епицентъра на съвременния танц

Варна се оказва в епицентъра на съвременния танц това лято, а причината е второто издание на танцовата платформа "Движещото се тяло", което събира от 21 август от 3 септември едни от най-активни имена на танцовата сцена.

Основна задача на платформата е създаване на климат за развитие на танцовите и изпълнителските изкуства в Морската столица, а за целта освен спектаклите за публика и творческите работилници, организаторите са предвидили два мастър класа за доказани танцьори от цялата страна. 

Първият започна на 29 август, продължава до днес и носи провокативното заглавие "Тяло и събитие. какво трябва да се случи, за да се приеме, че нещо се е случило ?", а преподавател е испанецът Диего Агуло. Интересното за този клас е, че представлява пресечна точка между танц и философия. Самият Агуло завършва философия, фокусирайки дейността си върху изучаването на игра, скука и въздържание. В този уъркшоп участниците се превръщат в колективно тяло от зрителите. Или с други думи, танцьорът се провокира за движение върху стола си във всякакви пространства изследвайки въпроса - е ли походката на вървящата жена с кученце например достатъчно събитие, което има своята публика. Този уъркшоп е изследване на връзката между теория и практика, философия и изкуство и дава една съвсем различна гледна точка както върху това що е движение, така и върху въпроса какво е събитие. 

Второто ателие е изключително очаквано от професионалните танцьори, защото ще открие пред тях света на ГАГА. Език на движението, създаден от Охад Нахарин; това е нов начин за получаване на знание и себеосъзнаване чрез тялото. Тази неговата работа от десетилетия го превръща в един от най-значимите хореографи и творци в областта на съвременния танц в света. Сертифицирани преподаватели обикалят света, за да могат да отговорят на нуждата на танцьорите да се докоснат до това различно и много откровено изразно средство. Във Варна преподавател ще бъде Ади Вайнберг, а класовете ще се проведат от 1-ви до 3-ти септември в Икономически университет-Варна. 

Интересно е, че освен за професионални танцьори, ГАГА преподавателите правят и класове за хора без никакъв танцов опит. Всеки, който иска да се докосне до нещо ново, да изследва собствената си същност, движения, тяло и емоции е добре дошъл да се запише на класа ГАГА/ хо̀ра, който ще се проведе на 2-ри и 3-ти, от 15 до 16ч. Форматът ГАГА/хо̀ра предлага креативна тематика за участниците, за да свържат тялото с въображението си, да развият физическата си осъзнатост, да подобрят гъвкавостта и силата/стабилността си, както и да преживеят удоволствието на движението в една уютна, свободна и приемаща атмосфера. 

Организаторите се надяват, че Движещото се тяло ще се превърне в традиция, която не само ще привлича във Варна танцьори и зрители от България и света, но ще създаде атмосфера повече варненци да се впускат в приключението, наречено танц.

Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Фонд "Култура" на Община Варна, Варна-Европейска младежка столица 2017, Фондация "Америка за България" чрез програма "Изкуство в движение", администрирана от Фондация "Арт офис".

Последни новини