Варна става един от новите 30 дигитални хъба в Европа

Варна става един от новите 30 дигитални хъба в Европа

Варна най-вероятно ще бъде един от новите 30 дигитални хъба за цифрова информация в Европа. Това са си поставили за цел организаторите на международното технологично събитие Innowave 2017 Business and Startup Conference, което се проведе този уикенд във Варна. Български Бизнес Форум и Община Варна вече са преполвили пътя към тази цел, а в рамките на 2018 година ще бъде готова и пътната карта за реализацията й.

Конференцията в Двореца на културата и спорта събра над 800 участници и над 40 лектора от 15 държави, сред които България, Румъния, Сърбия, Македония, Обединеното кралство, САЩ, Чехия и други.

Изключително големият интерес сред стартиращите български компании и млади предприемачи в областта на технологиите бе оправдан от видните имена сред спикърите, начело с легендата на директния маркетинг Дрейтън Бърд, лица на Amazon, AliBaba, Yandex, IndiGoGo и други онлайн гиганти. 

Добрата новина за варненските стартапи е, че редом с конференцията беше създаден Инвеститорски фонд от бизнес ангели, който ще подпомага развитието на младите предприемачи с идеи от Варна и Източна България. Първата селекция от компании с идеи ще бъде направена в началото на следващата година. Пак тогава ще бъдат раздадени и първите грантове за финансиране. 

"Доволни сме от реализацията на събитието. За нас е изключителен успех не само че привлякохме значими имена сред лекторите, но и че броят на участниците беше огромен. Видяхте, че внимание на събитието обърнаха и политиците - еврокомисарят по дигитализацията Мария Габриел и министърът на образованието Красимир Вълчев. Разбира се, не пропускам и кмета на града Иван Портних, който също има съществен принос за случването на Innowave 2017. Постигнатото е задължаващо и за следващите издания", коментира председателят на Български Бизнес Форуми Димитър Василев. 

Следващо издание на конференцията ще се проведе на 19-20.10.2018 г., отново във Варна. В него ще се разшири сериозно обхватът на лекторите и младите предприемачи ще имат възможност да се докоснат до имена от компании като Airbnb, TripAdvisor, Twitter, Snapchat, Facebook, освен досегашните, които също да потвърдили участие. През януари 2018 година ще бъдат обявени първите 10 лектора за догодина като общо се очаква спикърите да бъдат над 50.

Последни новини