Извайват 8 шоколадови фигури в човешки ръст във Варна

Извайват 8 шоколадови фигури в човешки ръст във Варна

Осем римски фигури в реални човешки размери, изработени изцяло от шоколад, ще могат да видят жителите и гостите на Варна след края на септември. 

„Сладките експонати" обаче няма да могат да се ядат. Те ще бъдат изработени в рамките на шоколадовата работилница на известния в чужбина шеф Ради Стамболов, която предстои да се проведе на 21 септември в Професионалната гимназия по туризъм. Това разкри за Moreto.net Галин Желязков, който е сред авторите на проекта, спечелил подкрепата на Варна като Европейска младежка столица.

От 10 часа в деня на събитието ученици, студенти, а и по-възрастни любители на сладкарството, ще могат да участват безплатно в работилницата на професионалния кулинар. В нея всеки, желаещ да усвои тънкостите в приготвянето на шоколад, ще има възможността да се запише. Това ще става както на самата дата, така и предварително в специално създаденото събитие във Фейсбук.

В Актовата зала на Професионалната гимназия в града, минимум 64 участници ще имат възможността да се обучат как да работят с шоколад. Шеф Ради Стамболов ще открехне публиката за начините на обработка на продукта, неговото темпериране и изливане в различни форми.

Най-добре представилите се участници пък, ще могат да станат доброволци в изработването на шоколадовите фигури. Предстои да стане ясно и къде точно варненци ще могат да разгледат апетитните произведения месец след работилницата. Те ще бъдат показвани срещу символична цена.

Всъщност, събраните средства от разглеждането на осемте фигури от шоколад ще са началната стъпка в създаването на единствения в Европа интерактивен Музей на шоколада, обясни още Галин Желязков. В него ще има ескейп стая, различни игри и забавления, свързани с яденето на много шоколад. Дори жетоните за отделните игри ще са направени от шоколад. 

Почти всичко в него ще е направено от какаовият продукт – стените, подът. Предвидено е вътре да има също шоколадов водопад, в който ще се излива един тон шоколад в минута. Ще има и стена, направена от бонбони. Тя ще представлява мозайка с лика на известна личност в България. „Решили сме на всеки три до шест месеца да се променя изцяло интериорът", разказа още за интересната идея Галин Желязков.

По думите му, цялото количество шоколад ще бъде осигурено като дарение. За направата на Музея ще бъдат използвани осем тона от сладката суровина. Осигуряването й също е свързано с доста интересна инициатива. През октомври и ноември шеф Ради Стамболов ще работи върху създаването на най-голямата шоколадова елха в света, с която ще се опита да постави рекорд на Гинес. Тя ще бъде показана на летището в София. След като рекордът приключи обаче, шоколадът ще отпътува за Варна и бъдещия музей.

Преди всичко да се случи обаче, ще се търси и съдействие от Общината за предоставянето на някакво помещение. Ако това стане, мястото ще трябва да бъде климатизирано така, че да се поддържа постоянна температура от 20 - 21 градуса и влажност на въздуха от 60 %. Това няма да позволи на шоколада вътре да се развали.

 
http://www.moreto.net/

Последни новини