Младият варненски тромпетист Мирослав Петков ще изнесе безплатен концерт

Младият варненски тромпетист Мирослав Петков ще изнесе безплатен концерт

Едва на 28 години, но вече със стремглаво развиваща се кариера в Европа, Мирослав Петков ще зарадва варненската публика на 1 декември в Запа 1 на Фестивален и конгресен център от 19 часа, научи Moreto.net. "Пътят на един варненец до Концертгебау" ще е с вход свободен и ще представи класически произведения за тромпет, фолклор и джаз. 

Заедно с Мирослав на сцената ще излязат неговите колеги и приятели от джаз подиумите на Европа: пианистът Димитър Бодуров – арт директор на проекта, Михаил Иванов (контрабас) и Борислав Петров (барабани). Ще свирят Струнен оркестър и солисти от НУИ „Добри Христов” с диригент Страцимир Павлов. Концертът ще смеси музика и мултимедийна визия, създадена от Стефан Щерев, в един емоционален разказ за пътуването на младия варненец към европейските сцени. 

Мирослав Петков е роден през 1989 г. във Варна. Талантът му е открит още в детска възраст и на 11 години той започва обучението си по тромпет при Иван Илиев в Националното училище по изкуства „Добри Христов“ във Варна. На 14 години изнася първия си самостоятелен концерт с Варненската филхармония. Следва още учене, концерти, награди - амбициозна и бързоразвиваща се кариера. Талантливият български музикант започнa сезон 2016/2017 като първи тромпетист на Кралския оркестър Концертгебау в Амстердам, считан за един от най-реномираните симфонични оркестри в света. 

Този своеобразен концерт-подарък се случва благодарение на Дирекция "Култура и духовно развитие" на Община Варна. Концертът е част от извънсезонната програма на ММФ "Варненско лято" и от инициативата „Варна – Европейска младежка столица 2017“.

сн.: Официален сайт на Мирослав Петков

 

Последни новини