Стартира Третият Международен музикален конкурс "ART STARS - Звезди на изкуството"

Стартира Третият Международен музикален конкурс "ART STARS - Звезди на изкуството"

Днес стартира Третият Международен музикален конкурс "ART STARS - Звезди на изкуството", който ще се проведе във Варна от 4 до 10 септември 2017 г.

В него ще вземат участие 250 изпълнители в категориите оперно пеене, поп и народно пеене на възраст от 3 до 82 години, съобщи днес музикалният педагог Мила Маврова, създател на конкурса и председател на Фондация "Звезди на изкуството". Съорганизатор на престижната проява е Inner Wheel - България с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд "Култура" и програма "Варна-Европейска младежка столица - 2017".          

От днес стартира Майсторски клас по "Класическо пеене" на проф. Иванка Нинова - преподавател в Национална музикална академия "Проф. П. Владигеров"- София, водещ изпълнител в мецосопрановия репертоар и ръководител на майсторски класове у нас и в чужбина. Той ще приключи на 8.09.2017 г.

Новост тази година е "Работилница по класическо пеене за начинаещи", която ще се проведе успоредно с "Майсторския клас" от младият оперен педагог Ива Георгиева. Водят се индивидуални часове за основа на вокалната постановка с млади любители певци. 
Участието е безплатно. 

„Аз съм щастлива да бъда част от такова емоционално събитие, в което има участници не само от всички български градове, но и от Молдова, Гърция, Турция и Македония. Инициативата, която се провежда за трета поредна година е изключително успешна и се радвам, че обществените организации като нашата имат достойно място в нея, каза днес Нели Братоева от Inner Wheel - България .

Конкурсът в първа категория - "Поп пеене"- индивидуални изпълнители и вокални групи ще се проведе на 8 и 9.09.2017 г.

Втора категория - "Класическо пеене" - индивидуални изпълнители ще бъде на 9 и 10.09.2017 г.

Трета категория - "Народно пеене" - индивидуални изпълнители, вокални групи и народен хор е с дати 6 и 7.09.2017 г.

Всяка категория се оценява от жури в състав от трима души (най-малко). В състава на журито ще бъдат привлечени видни представители на всеки от включените жанрове от България, израелският поп изпълнител Тигран Гаспарян и доц. Зинаида Болбочеану от Молдова.

Състав на жури "Класическо пеене" : Председател - Даниела Димова - директор на ТМПЦ - Варна. Членове: проф.Иванка Нинова - НМА "П. Владигеров"-София, Стефан Бояджиев - диригент.

Състав на жури "Поп пеене" : Председател - Хайгашот Агасян -композитор. Членове: Нелко Коларов - композитор, Славин Славчев - певец, Тигран Гаспарян (Израел) певец - , Георги Янков - певец.

Състав на жури "Народно пеене"  : Председател - Пепа Запрянова - директор на музикални конкурси. Членове: доц. Зинаида Болбочеану  - ръководител катедра "Народна музика" в "Академия на изкуствата" - Кишинев и "Народен артист" на Молдова, Елица Тодорова - певица, Саша Стоева - старши експерт в Министерството на културата, Павлинка Тодорова - преподавател.

Ето и програма на конкурса:

Конкурсът в категория "Поп пеене" - 8 и 9.09.2017 г. в Grand mall-Варна - последен етаж.

Конкурсът в категория "Народно пеене" - 6 и 7.09.2017 г. Grand mall-Варна - последен етаж.

Конкурсът в категория "Класическо пеене" - 9 и 10.09.2017 г. в зала "Концертно студио" на Радио Варна.

Майсторски клас "Класическо пеене" - от 4 до 8.09.2017 г.
в "Концертно студио" на Радио Варна.

Майсторският клас ще завърши с концерт на участниците.

Тържественото откриване на конкурса е на 8.09.2017 г. от 20 часа в Grand mall-Варна.
Гала концерт на лауреатите от " Поп пеене" на 9.09.2017 г. от 20 часа в Grand mall-Варна.

Гала концерт на лауреатите от категория "Народно пеене" на 7.09.2017 г.от 20 часа в Grand mall-Варна.

Гала концерт на лауреатите от "Класическо пеене" на 10.09.2017 г. от 17 часа в Концертното студио на Радио Варна.

Предвидените награди за победителите в различните категории са следните:
"Euro Stars" 2018 -Малта предоставя награди за участие в категориите "Поп пеене" и "Класическо пеене";
„Le stelle di Garda“  2018 – Италия  - една награда за участие; „Международна академия на изкуствата – Европа“ - награди за участия на конкурси в Италия и България.
Награда за изработване на видеоклип за категория „Народно пеене“ предоставя МК „Сънрайз Маринов“ . Награда за изработване на видеоклип за категория „Поп пеене“ предоставя “Gabbieh Gunllow”; изработване на фотосесии.
В категория "Класическо пеене" награди предоставят Държавна опера Варна и Национален театър за опера и балет „Мария Биешу“ Кишинев – Молдова.
Предвидени са и много други награди за лауреатите на конкурса в трите категории.
Журито присъжда и приз за музикален ръководител и вокален педагог. 

Последни новини