Най-дългият „лъвски“ скок

Най-дългият „лъвски“ скок

В деня на сто и осемдесетата годишнина от рождението на Апостола на Свободата Васил Левски, 18 юли от 19 часа в района на 4-та буна на варненския плаж, Организация на българските скаути подготвя провеждане на надскачане, за да видим кой ще грабне титлата за най-дългият „лъвски“ скок. Скаутите естествено са приготвили и много други забавни игри на открито.

Васил Левски е роден на 18 юли 1837 г. в Карлово. В църковните регистри е записан под името Васил Иванов Кунчев, но историята ще го запомни с още дузина имена, две от които ще останат безсмъртни – Васил Левски и Апостола. В източниците се срещат различни сведения, свързани с произхода на прозвището Левски. В народната памет като най-възприето и разпространено е даденото от идеолога на нашата национална революция Георги Стойков Раковски по време на Първата Белградска легия, когато Васил Иванов Кунчев прескочил дълбок, широк и дълъг изкоп затруднил другите легисти, които не могли да го прескочат. Тогава неговият скок бил наречен "лъвски".

Младежки информационно консултантски център „Скаут“ Ви кани да се включите в празника и да споделите радостта от това да бъдем заедно в този важен за всички българи ден и да се насладите на позитивната енергия, която ще изпълни плажа! Нека заедно да отбележим годишнината от рождението на Апостола на Свободата Васил Левски.

Ще имате възможност да се запознаете и с предстоящата програма, която скаутите са подготвили за летните ваканционни дни. Инициативата се реализира с подкрепата на Министерство на младежта и спорта и Общински фонд „Култура” като част от проект – „Пилотно въвеждане на вечерни и нощни дейности за млади хора в МИКЦ „Скаут”.

Последни новини