Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми стартира от следващата седмица във Варна

Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми стартира от следващата седмица във Варна

От 12 до 15 октомври във Варна ще се проведе 17-тото издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова.

Зрителите могат да се насладят на богатата филмова програма в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“, Пленарна зала на Община Варна, Медицински университет – Варна, Социална чайна, „Златна Варна“ (Брюхаус “Черната овца“) и Театър „Българан“.

Във фестивалните дни ще се проведе дискусионен форум на тема „Агресия –хуманност – кино“. Със свои лекции в него ще участват доц. д-р Харалан Александров - социален антрополог, известните български журналисти Валери Найденов, Тома Томов, Емил Спахийски и Михаил Вешим, д-р Славита Джамбазова, зам. генерален директор на БЧК.

Виж пълната програма на Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми, Варна 2017

В рамките на фестивала ще се състои поредица от работни срещи за обмяна на опит между Националния съвет на БЧК и гостуващите делегации на Червения кръст от Румъния, Хърватия, Италия и Мексико и на Червения полумесец от Турция и Ирак, с участието на представители на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец и Международния комитет на Червения кръст

Част от програмата на фестивала е Международната академия „Как се прави документален филм“ (10 - 15 октомври) за обучение на млади активисти на Червения кръст и Червения полумесец. Тя ще бъде водена от проф. д-р Теодор Янев, оператор, и доц. Костадин Бонев, кинорежисьор - преподаватели в НАТФИЗ. Гост–лектор ще бъде Грант Мичъл, ръководител отдел „Библиотека и архив“ на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

17-тото издание на фестивала дава старт на кампанията „Дари кръв – вземи билет“, инициатива на Областния съвет на БЧК – Варна, Медицинския университет – Варна, Районния център по трансфузионна хематология, Община Варна и „Варна - европейска младежка столица 2017“.

Създаден през 1965 г. и възстановен през 2014 г., днес Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми е средище за обмяна на опит между национални и международни здравни институции, дейци на националните дружества на Червения кръст и Червения полумесец, учени-медици, световни и родни кинозвезди и млади кинопрофесионалисти, критици и журналисти, национални кинематографии и телевизии.

Последни новини