Плажът като сцена за дигитално изкуство и иновации

Плажът като сцена за дигитално изкуство и иновации

Българският носител на технологичен "Оскар" Владимир Койлазов, основателката на мрежата за дигитално развитие MOVE.BG Саша Безуханова, експерти на технологичния гигант Google и културни мениджъри от страната бяха лектори на провелата се в петък във Варна конференция "Дигиталните технологии срещат изкуството".

Събитието даде начало на тримесечното турне на EDIT и Google, озаглавено EDIT on the ROAD. То ще премине през седем български града, за да запознае традиционния бизнес с дигиталния и да им помогне да си сътрудничат, да използват иновативни инструменти за растеж, да споделят знание и да изравнят скоростите на развитие на индустрията в различните градове на страната.

Сред лекторите на конференцията във Варна освен наградения от Академията за технологията V-Ray Владимир Койлазов и инициаторката на EDIT Саша Безуханова, обявена за дигитална жена на Европа за 2013 година, беше и Марчин Олендер, регионален директор за публичните политики на Google.

Саша Безуханова

© EDIT on the ROAD

Саша Безуханова

 "Стартираме националното ни турне за трасиране на дигиталните пътища на България EDIT on the ROAD от Варна – Mладежката столица на Европа за 2017 година, за да изпратим послание, че за икономическия просперитет на страната ни определящи са младите професионалисти, които познават технологиите и регламентите на съвременния свят и създават свои стартиращи компании със заявка за глобални бизнеси от България, каза Безуханова. Днес срещаме дигитални хора и артисти. Това са двете лица на креативността и партньорството между тези различен тип творци ражда нови решения за утрешния ден" – каза в приветствието си Саша Безуханова.

Олендер също акцентира върху необходимостта да се стимулира иновациите и дигитализацията, както в бизнеса, така и в изкуството. "Програмата Google Growth Engine предоставя технология и подкрепа на бизнеси по целия свят, за да се развиват онлайн, обясни той. Ние сме партньори на MOVE.BG по проекта EDIT On the ROAD, за да дадем възможност на повече български фирми да участват в дигиталната икономика."

Единственият българин, носител на голямата награда на Американската академия за филмови изкуства и науки за цялостен принос към киното в категория "Научни и инженерни технологии", Владимир Койлазов сподели, че компанията му Chaos Group има офиси в САЩ, Япония и Корея, но софтуерът се пише изцяло в България. "Благодарение на навлизането на Интернет можем да вършим работата си отвсякъде по света, но винаги съм избирал да го правя от България", каза той.

 

Плажът като сцена за дигитално изкуство и иновации

© EDIT on the ROAD

Конференцията беше предшествана от четири работилници за дигитални артисти и предприемачи, където опитни културни мениджъри, програматори на фестивали и експерти споделиха интересни практики и опит в областта на съвременното дигитално изкуство и бизнес. Работилниците се проведоха в Innovator Creative Spaces - коуоркинг пространство във Варна, открито неотдавна. Лектори бяха Димитър Петров, аниматор и основател на студио "Змей", Полина Герасимова от студиото за експериментално дигитално изкуство "Полиформа", Веселина Сариева, основател на Open Arts Foundation и галерия Сариев, и Марчин Олендер от Google.

След шумното начало във Варна маршрутът на EDIT on the ROAD продължава през Бургас, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Габрово, Враца и Русе. Там EDIT ще срещне местните дигитални предприемачи с представители на традиционния бизнес и администрацията. В рамките на всяко събитие в страната е предвидена лекция от утвърден на международно ниво предприемач, презентация на инструментите за онлайн присъствие на Google, както и работилници за идентифициране на предизвикателствата и възможностите за развитие на регионалния бизнес чрез въвеждане на дигитални решения.

Паралелно с турнето екипът на EDIT провежда проучване на дигиталния стартиращ, малък и среден бизнес в цялата страна. Данните от второто национално годишно проучване на дигиталния бизнес в България ще бъдат представени на заключителна конференция в София през ноември.

Последни новини