Скаути ще спасяват кестените във Варна (ВИДЕО)

Скаути ще спасяват кестените във Варна (ВИДЕО)

С поставянето на къщички за синигери и хранилки за малките птички варненски скаути възнамеряват да се борят с листоминиращият молец, който вече години мори кестените в града, води до окапването на листата им и намаляването на жизнеността им. В следващите няколко седмици над 50 доброволци ще окичат с домове за пернатите и места за храна дървета по основните пътни артерии в морската столица, чиято дължина е около 20 км.

Идеята е през зимата синигерите, които са от малкото птички у нас, които остават в страната през студените месеци, да свикнат, че в конкретните точки могат да намерят подслон и прехрана. След това пролетта да решат да създадат семейство на същото място. Този метод вече е изпробван и работещ в други страни. Изследванията показват, че едно семейство синигери за сезон може да изяде около 75 кг. от молеца. Според скаутите ефектът от кампанията им би трябвало да проличи още лятото.

За реализирането на инициативата вече са осигурени 112 къщички и 112 хранилки. Всички те трябва да бъдат поставяни поне през 200 метра разстояние по съвет на Дружеството за защита на птиците. Важно условие е на едно дърво да няма къщичка и хранилка. Предвидено е един доброволец да отговаря за няколко дървени кутийки. Негова отговорност ще бъде да следи количеството на храната, както почистването с настъпването на пролетта.

Къщичките са изработени с малък отвор, който да е удобен само за малки птички като синигера. Oсигурената безвъзмездно храна към момента е 1.2 тона и включва над 7 вида зърна. Изчисленията сочат, че количеството би трябвало да стигне за целия зимен сезон. Финансовата подкрепа идва от дарители, Община Варна по програма "Младежки доброволчески инициативи 2017" в рамките на "Варна - Европейската младежка столица 2017" и на Министерството на младежта и спорта чрез Националната програма за младежта.

Активистите имат идея и за следващ етап на проекта. Той предвижда ползването на капани с женски феромони, които да привличат и избиват на едно място мъжките молци, така че след това да не могат да създадат поколение. Един такъв капан обаче струва около 15 лева и трябва да се поставя през 100 метра. Това значи, че за покриването на основните пътни артерии са необходими около 5000-6000 лева, обясниха скаутите.
 

Последни новини