Задържаха крадци на книги от уличната библиотека „Рапана“

Задържаха крадци на книги от уличната библиотека „Рапана“

Мъж и жена от шуменското село Войвода са задържани за кражба на книги от уличната библиотека „Рапана“, която отвори врати само преди две седмици на входа на Морската градина във Варна. Инициативата, подкрепена финансово от общинския фонд „Култура“ по програмата „Варна – Европейска младежка столица“, бе на трима млади ентусиасти – Боян Симеонов, Юзджан Тургаев и Ибрим Асанов.

Библиотеката е отворена денонощно, без работно време и без персонал, като освен да предлага обмен на книги по идея трябваше да осигурява и място за четене. Капацитетът й е около 900 книги. Т. нар. пуфита обаче, осигурени от инициаторите й за удобно сядане с четиво, изчезнаха за часове, а скоро след това бдителни варненци алармираха за посетители, тръгващи си от конструкцията с десетки книги в торби. Авторите на проекта пък забелязаха осигурени от тях книги да се продават на открит щанд недалеч от „Рапана“.

Двамата крадци са хванати след сигнал, съобщиха от областната дирекция на МВР. Те са на 46 и 54 години и за задържани за срок до 24 часа. По случая е образувана преписка и е уведомен прокурор от Районната прокуратура във Варна.

Последни новини