"Рапана" се превръща в хит, някои масово даряват книги, други грабят

"Рапана" се превръща в хит, някои масово даряват книги, други грабят

Уличната библиотека на входа на Морската градина във Варна "Рапана" се радва на огромен интерес. Малки и големи избират четиво сред подредените по лавиците на конструкцията издания, видя репортер на Varna24.bg.  
 
Капацитета на библиотеката под открито небе е от 900 книги, до момента са постъпили около 600 книги, сподели за Varna24.bg един от авторите на проекта Боян Симеонов. 
 
Припомняме, че "Рапана" е дело на три млади момчета - Боян Симеонов, Юзджан Тургаев и Ибрим Асанов, а финансирането е по линия на Варна Европейска младежка столица от фонд "Култура" на стойност 15 000 лв. 

Идеята на младежите е създаване на улична библиотека на входа на Морската градина с иновативен дизайн, свободен достъп и зона за четене. "Искаме да направим градската среда във Варна с една идея по-яка, да превърнем една идея за библиотека в произведение на изкуството и да провокираме още повече хора да четат. Нищо повече от това", коментира Боян Симеонов.

Според него проектът има по-метафорично отношение към книгите и четенето.

"Ние закупихме над 250 книги като част от проекта, има хора които ни даряват 300-400 книги. Има много хора, които си вземат книги, колкото могат да носят, буквално ги грабят, но ние не можем да контролираме този процес. Разчитаме на съвестта на хората. Не е проблем това, че хората вземат книги, но е добре и да носят, за да има оборот. И е за предпочитане да носят повече, отколкото вземат.   

"Рапана" няма работно време и персонал. Мястото ще е постоянно отворено и всеки ще може да се възползва по всяко време", коментира Боян. 

Според него винаги има шанс някой да демонстрира вандалското в себе си, но това не трябва да е причина за охрани, вериги, камери. 

Днес се очаква дървената конструкция да бъде покрита с фино наметало от винил, за да бъдат опазени книгите, в случай че завали или задуха силен вятър. 

След края на сезона ще се търси закрито място, на което да се продължи инициативата.

Последни новини