Подготвят музей на шоколада във Варна

Подготвят музей на шоколада във Варна

Осем фигури на римски богове и императори в човешки ръст ще бъдат първите сладки експонати за подготвяния във Варна музей на шоколада. Те ще бъдат изработени в шоколадовата работилница под вещото ръководство на шеф Ради Стамболов, вицепрезидент на Европейската кулинарна организация, която се откри в четвъртък в Професионалната гимназия по туризъм във Варна.

Актовата зала се препълни с над 80 младежи, от които най-добрите ще ваят през октомври фигурите на Венера, Херкулес, Цезар, Афродита и др. Те ще бъдат показани срещу символична цена, но с тях се прави първа стъпка в създаването на единствения в Европа интерактивен музей, в който ще бъдат наредени шоколадови реплики на известни личности по модела на музеите на мадам Тюсо. Това обясни Галин Желязков, ръководител на проекта за шоколадовата работилница, финансиран от „Варна-Европейска младежка столица 2017" с 10 000 лв.

В музея ще има ескейп стая, различни игри и забавления, свързани с яденето на много шоколад. Дори жетоните за отделните игри ще са направени от шоколад. Необходими са 8 тона шоколад. Ще има шоколадов водопад, стена, направена от бонбони, която ще представлява мозайка с лика на известна личност в България.

Мастър шеф Ради Стамболов ще работи върху създаването на най-голямата шоколадова елха в света за рекорд на Гинес. След като бъде показана в София, тя ще пристигне във Варна. Екип на най-известния шоколатиер ще участва в приготвянето на десертите за гостите по време на председателството на България на ЕС. Пред младата аудитория той показа CD, бутилка „Джони Уокър" и др., направени от шоколад.

Последни новини