Мейкъри и нуждаещи се си дават среща в ТОМ Варна на 12 октомври

Мейкъри и нуждаещи се си дават среща в ТОМ Варна на 12 октомври

От 12 октомври до 15 октомври Техническият университет - Варна ще стане домакин на 72 часов технологичен маратон ТОМ. ТОМ е международен формат, който събира инженери, дизайнери, иноватори и ентусиасти, които ще се обединят, за да подобрят живота на петима души със специални нужди. Организаторите са подготвили серия от отворени събития и лекции за широката публика, които ще дадат възможност на всеки да се докосне до магията на ТОМ.

Официалното откриване и представяне на предизвикателствата, както и срещата с журналисти, ще бъде на 12 октомври от 13:00 ч. в аулата на университета. В същия ден гост лекторът от Израел Яел Брендел ще ни разкаже “Как да подобрим качеството на живот в града ни (12 октомври 19:00 часа). Яел Брендел е директор на Центъра Leapfrog Reut: инициатива, която спомага за икономически и социален растеж на отделни региони, чрез специализирани  обучения на населенитето.

Другият гост лектор на събитието, който също е от ИзраелЕял Анкри, ще говори за “Образованието в XXI век” на 13 Октомври от 17:00ч. Еял Анкри е директор на Център за новаторско образование в Йерусалим.   

Това издание на ТОМ ще приветства и най-малките - децата между 7-11 години, които ще имат възможност да се потопят в магията на ТОМ и да създадат собствена приказка, както и да се запознаят с хората с различни способности. Срещата с децата започва в събота - 14 октомври, от 11:00 ч.

Ако искате да придобиете повече практически умения в общуването, заповядайте на отворената лекция, която ще се проведе в петък (13 октомври 16:00 ч.) на тема: Как да говорим с хора със специални нужди”.

Най-вълнуващата част от програмата е финалното представяне на прототипите на петте отбора, което ще се проведе в Пленарната зала на общината на 15 октомври от 13:00 ч., където ще може на живо да се запознаете с участниците и техните изобретения.

В рамките на фестивала на Червенокръстките филми ще може да гледате премиерно израелския филм “Моят брат - герой, който разказва историята на група млади хора със синдром на Даун, които изкачват Хималаите със своите братя и сестри.   

ТОМ България се организира от фондация „Култура Аними“ и фондация “Дизайн за всички  България”. Във Варна ТОМ ще бъде реализиран с подкрепата на "Варна - Европейска младежка столица" и екип доброволци от Варна и София.

Последни новини