По-малко автомобили в „Таляна” предлагат млади архитекти

По-малко автомобили в „Таляна” предлагат млади архитекти

Регулиране на пешеходното и автомобилното движения са основното нещо, което трябва да се промени в „Таляна”. Това показват разработките на участниците в младежкия архитектурен пленер "Хвани се в Таляна".
 
В продължение на седмица млади архитекти от България и Румъния разработваха стратегии за развитие на част от историческия център на град Варна, разположена между площад „Мусала”, улиците “Преслав”, “Цар Симеон” и ЖП гарата. Зоната е условна наречена „Таляна“*. Идеята е да стане новият творчески квартал на Варна.
 
 
„В момента пешеходецът там не е привилегирован, а в един исторически център трябва да е с предимство пред автомобилите. Пешеходецът е този, който ще донесе икономическа изгода в района, той е този, който ще го съживи”, коментира пред Дарик арх.Чавдара Николова, ръководител на проекта.
 
„Не трябва да се променят историческите сгради. Трябва да се отнасяме възможно най-деликатно към тях”, посочи арх. Николова. Според картата със сгради-паметници на културата „Талянът” е зоната с най-много такива.
 
По-малко автомобили в Таляна предлагат млади архитекти

„Талянът” се разпростира на площ от 84 000 кв. м.От тях 32 700 кв. м. са застроени, а останалите 51 400 кв. м. са свободни пространства. Улиците заемат площ от 29 100 кв. м., на които са паркирани около 460 автомобили, установили са младите проектанти.

„Талянът е експеримент. Ако заработи, може да пренесе добрия опит в целия град”, смята арх. Максим Недков, участник в един от четирите екипа, участвали на пленера. Недков и партньорите му от Румъния предлагат намаляване с два метра на пътното платно по ул.’Преслав”, което ще осигури повече пространство за пешеходците. Освен това в „Таляна” могат да останат само две улици за автомобилния трафик, а останалите  да станат изцяло пешеходни. Трябва да се обърне и повече внимание на района около ЖП гарата, която трябва да стане врата към града, смятат младите архитекти.
 
По-малко автомобили в Таляна предлагат млади архитекти„Разработките могат да бъдат вдъхновение за бъдещи проекти. Искрено се надяваме те да накарат тези, от които зависят нещата, да осъзнаят нуждата да се действа в този район, да се действа по-бързо и по-мащабно”, изтъкна ръководителят на проекта "Хвани се в Таляна".
 
Младежкият архитектурен пленер "Хвани се в Таляна" се организира от Камара на архитектите в България – Регионална колегия Варна, и Съюз на архитектите в България - дружество Варна.
 
*Талян е неподвижно морско риболовно съоръжение. Състои се от мрежи, Чрез него се лови риба от движещите се край брега рибни пасажи

Последни новини