invarna.bg ще обедини места и събития във Варна

invarna.bg ще обедини места и събития във Варна

Нов сайт за Варна вече е във виртуалното пространство. Той е създаден да бъде полезен както за варненци, така и за гостите на града. invarna.bg е неговият домейн и показва места и събития в морската столица. Сайтът е направен по проекта "Варна - Европейска младежка столица 2017", но няма да приключи съществуването си, когато годината свърши, категорично заяви за радио Варна експертът по младежки политики Сергей Петров. Идеята на сайта е да популяризира район Татяна, в който се случваха повечето младежки събития, но много бързо тя се разраства до популяризиране на събитията и местата в целия град.

Какво предстои още да бъде направено по сайта?

-   Предстои да бъде пусната функция през която потребителите да могат да се регистрират. Ако има информация, която могат да предоставят за сгради или за обекти - също да публикуват и да оставят мнение за това какви са впечатленията им от определено пространство или сграда.

Това означава, че всеки който пожелае, ще може да се включи в сайта със своя публикация.

-   Абсолютно.

Как ще се проверява дали тази информация е достоверна?

-   Всяка публикация ще премине през верификация, т.е. ще се провери дали съдържанието, което предлагат потребителите е вярно на действителността.

Два основни акцента има на сайта - места и събития.

-   Това приложение може да служи и за ориентир на варненци, а и не само на тях. Защото ако варненци знаят кое къде се намира, то гостите на града или хора, които са отскоро във Варна също ще могат да ги намират лесно. Идеята на сайта не е да функционира за определен период от време, а след като стартира да продължи да се развива. Самата организация има споразумение с фирма, която да обслужва сайта безвъзмездно за следващите няколко години.

Ако аз създавам събитие как да се свържа с вас, ако искам то да попадне в сайта?

-   До няколко седмици ще има бутон, през който ще може да влезете в платформата и да добавите мястото и самото събитие.

Колко души екип работи към сайта?

-   За създаването на платформата бяха ангажирани млади професионалисти в IT-сферата и програмистите просто разпределиха задачите, а отделно са ангажирани 10-15 доброволци, които също събират информация, правят снимки на обектите. Днес обикалят, за да сложат QR кодове по сградите.

Ще продължи ли да съществува сайта след като проекта приключи?

- Да

Цялото интервю може да чуете в прикачения аудио файл на адрес: http://bnr.bg/varna/post/100897171/invarnabg-shte-obedini-mesta-i-sabitia-vav-varna

Последни новини