Бъдещи софтуерни инженери от ТУ - Варна спечелиха QUERYADA 2017

Бъдещи софтуерни инженери от ТУ - Варна спечелиха QUERYADA 2017

Първо място в генералното класиране на Националното състезание по извличане на данни за студенти и ученици - QUERYADA 2017,  зае отборът на Технически университет – Варна. Надпреварата се проведе във ВСУ „Черноризец Храбър", а тимът победител бе в състав: Александър Георгиев - II курс, „Софтуерни и интернет технологии“; Божидар Стоянов - II курс, „Софтуерни и интернет технологии"; инж. Теодор Димов - I курс магистър, спец. „Софтуерно инженерство". Te са първенци в два от общо четирите кръга на турнира: моделиране на схема на база данни и писане на SQL заявки.

В надпреварата се включиха 14 отбора с по трима участници от различни училища и университети като до финала достигнаха 9. В селекцията, класирала се на второ място, участва още един студент от ТУ - Варна - инж. Станимир Николов – магистър I курс от спец. „Софтуерно инженерство". Негови съотборници бяха студентите от ИУ - Варна Даниела Зидарова и Станимир Тенев. Екипът на инж. Николов завоюва и първо място в кръга с писане на SPARQL заявки.

По регламент състезанието QUERYADA протича в четири кръга с решаване на специфични задачи.В първи и втори кръг темите са моделиране и извличане на данни от релационни бази данни. Особено интересни са задачите в трети и четвърти кръг, свързани с използването на базата на Европейския портал за отворени данни и анализ на впечатления на студенти и туристи, посетили Варна, споделени в туристически сайтове и социални мрежи, както и на статии за забележителностите на Варна.

Целта е да се определи отношението и емоционалната нагласа на автора на коментара и да се формулират препоръки за подобряване на впечатлението, което градът оставя у гостите. Представянето на участниците оцени жури в състав д-р Веселина Спасова (ВСУ „Ч. Храбър“) - председател, проф. д-р Калинка Калоянова (СУ „Св. Кл. Охридски“), Борис Банев („Адастра“ - България), Венелин Спасов (ВСУ „Ч. Храбър“).

Презентацията на отбора-победител, както и на останалите финалисти, са достъпни в онлайн платформа: https://docs.google.com/presentation/d/1eKXv6pXev72bi2vjFQwoELG0bFwwPGBvpVWBpYcYCRE/edit#slide=id.p10

Организатор на състезанието QUERYADA 2017 е ВСУ „Черноризец Храбър“, а тазгодишното издание подкрепи и ICT Клъстер Варна. Събитието е част от проекта „Отворени данни за умни градове“, финансиран от програма „Варна - Европейска младежка столица 2017“.

Последни новини