Четири проекта ще бъдат финансирани по направление 5.2 на фонд „Култура”

Четири проекта ще бъдат финансирани по направление 5.2 на фонд „Култура”

Уъркшоп „Проектиране, създаване и декориране на креативно пространство за млади хора” събра най-много гласове от журито и публиката по време на Творческия маратон, който се проведе от 3 до 5 март във Варна. Събитието, което е заложено в програмата на сдружение „Варна – Европейска младежка столица 2017” се проведе в рамките на презентирането на проектите за Таляна по направление Проект за милиони ИННО Варна.

Творческият маратон Таляна имаше за цел да подпомогне екипите подали проектните си предложения да дооформят идеята си и да я направят с уникален ефект върху културата, и обществото на Варна.

През трите дни видеата от презентациите бяха качени в фейсбук и така гражданите също можеха да дават обратна връзка с коментари и харесвания на отделните проектни предложения.

Творческите идеии бяха подпомогнати от осем ментори, които даваха своите съвети в различните направления. Съставът им беше Явор Панев – архитект, Венци Куцаров – актьор, Александър Николов – режисьор, Славена Болова - психолог, Мартин Христов – архитект, Димитър Димитров - предприемач и Николай Миланов - дизайн и реклама. Те работиха с екипите през съботния и неделния ден като даваха насоки спрямо своята експертиза.

Припомняме, че на 20 февруари фонд „Култура” приключи набирането на проекти по три ключови направления на „Варна – Европейска младежка столица 2017”. По направление „Мрежа за младежки дейности и читалища”, по „По проект за милиони – ИННО Варна” и по „Варненска младежка академия”.

Класиране:

  1. Уъркшоп „Проектиране, създаване и декориране на креативно пространство за млади хора”
  2. Опит за гнездене – Творческа работилница
  3. РЕ-Анимирай площада!”
  4. „Галерия на открито” – Talyana street art fest

Останалите проекти могат да се включат във втората сесия, която фонд „Култура” обяви на 1 март, за набиране на предложения, които ще се реализират в периода 1 юли – 30 ноември. Срокът за кандидатстване е до 20 март 2017 г.

Проектите са:

5. "Звуци от Таляна”
6. „Корабът на знанието”
7, „Разприказки"
8. „Аз съм до теб – Чуй ме” 

Пилотен проект:

ИННО Варна е пилотен проект на Община Варна, разработен в рамките на Европейска младежка столица 2017 с цел да се подобри имиджа на града и да се повиши привлекателността и търговската динамика в района на Таляна чрез творчески решения по темите: архитектурна среда, градски дизайн, предприемачество, уеб апликация, гурме, улично изкуство (рисунка/графити).

Последни новини