Европейски младежки столици: Варна предава щафетата на Кашкайш, Амиен се пребори за 2020-та

Европейски младежки столици: Варна предава щафетата на Кашкайш, Амиен се пребори за 2020-та

 тържествена церемония в края на миналата седмица в Кашкайш беше избрана и младежката столица за 2020 година – френският град Амиен, който беше в конкуренция с Молдовския Кишинев, Литвийския Клайпеда, румънския Тимишоара и  Villach в Австрия. На церемонията присъства и делегация от Варна, водена от Биляна Раева -председател на УС на Сдружението „Варна – ЕМС 2017”. Кандидатурата на Амиен беше официално подкрепена от Варна.
Кашкайш
авторът
 
Карлос Карейрас, кмет на община Кашкайш, заедно с Луис Алварадо, председателя на Европейския младежки форум (на водещата снимка), обявиха френския град Амиен за Европейска столица на младежта за 2020 г.
Церемонията, на която присъстваха делегации от всички европейски младежки столици досега, включително и от Варна,  отбеляза и началото на празненствата на Кашкайш 2018 - Европейски Младежка столица и 10 години от тази награда, популяризирани от EYF (Европейски младежки форум). На церемонията присъстваха държавният секретар по младежта и спорта Жоао Ребело, комисарят на европейската младежка столица Кашкайс 2018 Катарина Вияра и представители на младежките столици и градовете, които се конкурираха с организацията на EYC през 2020 г.
 
 
Амбициите на Кашкайш са големи. Кметът на португалския град Карлос Карейрас увери: "Ние ще направим Кашкайш най-голямата Европейска младежка столица някога и ще го направим заедно с вас".
 
Кашкайш
авторът
 
Карейрас говори и за опасностите, пред които е изправена Европа, като "увеличаване на радикализма и популизма". В тази обстановка е от особено значение "толерантният дух и откритостта на младите хора”.  Сред проблемите, с които се сблъсква европейската младеж, Карейрас отличи заетостта, жилищата за младите и техните права.  „Най-важно е да се внедри трансформиращият потенциал на младите хора, защото младите хора винаги са били най-големият извор на нашия исторически прогрес".
 
Кашкайш се намира на 30 километра от Лисабон, на брега на Атлантическия океан. Бил е рибарско селище до момента, в който португалското кралско семейство решава да построи своя резиденция там.
 
Кашкайш
авторът
 
Днес в Кашкайш живеят над 200 000 души, а градът е важен туристически център. Тесните стръмни улици, павирани като в приказка, неизбежно водят до брега. Разноцветните ниски къщи със зидове, обрасли в цветя, те пренасят в друга реалност. Малки кокетни кафетерии, сладкарнички, на чиито изкушения не можеш да устоиш, ресторанти с отрупани с морски дарове маси... Едно особено уютно място с постоянен топъл климат, където температурата рядко пада под 10 градуса.
 
Кашкайш
авторът
 
По данни на сайта на Кашкайш 2018, 40 % от населението на новата Европейска младежка столица са млади хора. Това е градът с най-ниска младежка безработица в Португалия, а в дейността на сдружението са привлечени 38 организации, 2500 членове и още 1600 доброволци.
 
Кашкайш
авторът
 
На тържествена церемония във Варна, която ще се проведе на 15 декември, Кашкайш ще получи официално ключа на Европейска младежка столица 2018. След Кашкайш столица на европейската младеж през 2019 г. ще бъде Нови Сад в Сърбия, следван от Амиен във Франция през 2020 година.
 

Последни новини