Еврокомисар Тибор Наврачич: Качеството на висшето образование в България зависи и от инвестициите в него

Еврокомисар Тибор Наврачич: Качеството на висшето образование в България зависи и от инвестициите в него

Европейският комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич бе на годишната конференция за иновации на Европейския институт по иновации и технологии в Будапеща, където бяха отличени най-добрите стартиращи компании на млади учени-предприемачи.

"Дневник" разговаря с Наврачич за бъдещите приоритети на Европейската комисия (ЕК) в сферите на образованието и иновациите и за реформите, които са необходими за българското висше образование.

Днес участвате във форум за иновации, инициирани от млади учени в Европа. Какви иновации в образованието ЕК възнамерява да подкрепя в бъдеще?

Като говорим за бъдещето в образованието, какви реформи трябва да направи правителството на България - страната, от която идвам аз, за да стане нашето образование по-конкурентноспособно на това в Европа?

- Доколкото знам България тъкмо приключва реформата в училищното образование и се концентрира върху реформата във висшето образование. Аз доста често посещавам България и мисля, че си личи, че вие сте много талантливи и амбициозни хора особено в сфери като образование, култура и спорт. Последният път бях във Варна, която тази година е Европейска младежка столица, се срещнах с млади предприемачи, които са инициирали социално кафене, за да вдъхнат живот на предприемаческата екосистема в града. Това е само един от примерите за ангажираността на младите хора с иновациите и е доказателство, че България върви в правилната посока. Следващата година ще е българското председателство на Съвета на ЕС, а в същото време и София ще бъде Европейска столица на спорта - това са добри възможности да покажете своята иновативност. За мен спорта, освен част от образованието, може да бъде важна част от иновациите, тъй като учи децата и младите хора да бъдат иновативни - умение, което може да е много важно в изследователската общност.

В България чакаме официални данни от изследване за университетите, което вероятно ще покаже, че 52 висши учебни заведения са много за страната ни. Ще препоръчате ли България да намали броя на университетите, за да подобри качеството на висшето образование и на научните изследвания?

- Да, знам, че в България има много фрагментирана структура на висшето образование, има и много малки университети, някои от които частни. Аз не мога да се меся в политиките на държавите-членки по отношение на образованието и не мога да давам такива съвети. В същото време България е една от страните, които искат да работят в колаборация с ЕК по отношение на реформата в образованието. От страната ви зависи дали ще реши, че броят на университетите е прекалено голям или че е добре да са толкова. Качеството на висшето образование може да зависи от инвестициите в него.

Последни новини