Елате без кола в центъра на Варна на 22 септември 2019 г.!

Елате без кола в центъра на Варна на 22 септември 2019 г.!

На 22 септември във Варна ще се проведе "Ден без автомобили" в центъра на града. Той е част от Европейската седмица на мобилността, която е инициатива на Европейската комисия и се организира от повече от 30 години. От 2002 г. този ден набира огромна популярност, като в него се включват над 54 държави в цял свят, а през миналата година част от него стават 1800 града в света. Това прави денят световен, тъй като той е отбелязван и извън границите на Европа.

Във Варна "Ден без автомобили" се провежда за пръв път през 2017 г. Организатор, вече три поредни години, е Сдружение "Варна – Европейска младежка столица", в партньорство с Европейската комисия и Община Варна. Тази година в събитието се включват и представители на държавни структури като: Областна дирекция на МВР, Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", БЧК, РУО - Варна, Дирекция "Образование и младежки дейности" и др.  Организаторите канят гражданите и гостите на града да се включат в инициативата "Ден без автомобили", като посетят центъра на града пеш. 

Пътното платно на бул. "Сливница" в участъка от светофара на Община Варна до светофара пред Икономически университет на бул. "Княз Борис" ще се превърне в пешеходна зона, без автомобили за един ден.  От 10.00 до 19.00 ч. там ще се проведат  демонстрации за  безопасност на пътното движение, уроци по каране на колело, кънки, скейтборд и на всичко останало, което е алтернатива на придвижването с кола. Предвидени са още творчески забавления, музика, танци, занимания за децата, предоставени напълно безплатно от Община Варна, бизнеса и организации от неправителствения сектор. Тук ще намерите Сдружение "Няма невъзможни неща", работилница по роботика, мини младежкия фестивал “Щък тук-там”. Събитието предлага разнообразна програма и дейности – музика, графити, спортни уроци и демонстрации на открито, предоставяне на интересна за младежите информация, работилници и др.  За любителите на колоезденето ще бъдат затворени бул. "Мария луиза" и бул. "Осми Приморски полк" от Катедралата до Младежки дом във връзка с инициативата "С велосипед из Варна!"               

"Ден без автомобили" показва как хората могат да се чувстват, когато се постигне успокояване на моторизирания трафик. Подобни инициативи предоставят добра възможност на общините да експериментират с нови модели на трафика и практики на устойчивия транспорт. Това може да направи пътната мрежа  по-безопасна, като се отделя достатъчно пространство за пешеходците и велосипедистите. Тъй като улиците стават по-безопасни за ходене и колоездене, градовете са с много повече обществено достъпно пространство за всички, включително за малките деца и техните родители, възрастни хора, хора с намалена подвижност и др. 

Във връзка с безопасността Европейската комисия въвежда стратегия "Vision zero", чиято цел е до 2030 г. да няма жертви по пътищата. Препоръчаните в статегията мерки вече са приложени в Дания, вследствие от което произшествията там са намалели с 40 %. Във Варна в резултат на съвместната работа на Сдружение "Варна - Европейска младежка столица" и Сдружение "Таляна" се проведе  "City Walk". Резултат от този проект е първата улица за споделено ползване между пешеходци и автомобили в морския град – ул. "Цар Симеон". На 15 август т.г. се проведе кампанията "С 30 км./ч  в града", която популяризира мерки за успокояване на движението в централните райони на Варна, и – по-конкретно – в творческия квартал „Таляна”. Организатори на тази кампания бяха отново Сдружение "Варна – Европейска младежка столица" и Сдружение "Таляна", а техни парньори – няколко държавни иституции, както и граждански организации.

И така, организаторите ви канят: "Елате пеша, с колело или с друг алтернативен транспорт, за да отбележим заедно "Деня без автомобили" на 22 септември в центъра на Варна!”

 

ПРОГРАМА

"Ден без автомобили" в центъра на Варна – част от Европейска седмица на мобилността – 22 септември,  2019

Организатор: Сдружение "Варна – Европейска младежка столица"

Място: Участъкът от светофара на бул. "Сливница" пред Община Варна до светофара на бул. "Княз Борис", който се намира пред Икономически университет – Варна

 

10.00 - 18.00 ч.

Дейност: Quizz Battle: Special Varna edition

Организация: Innovator

 

10.00 - 18.00 ч.

Дейност:  Улично Шоу

Организация: Connection Crew

 

10.00 - 18.00 ч.

Дейност: Вело фреш

Организация: "Сдружение "Няма невъзможни неща"

 

11.00 - 18.00 ч.

Дейност: Тротинетка трасе с въпроси на тема безопасност

Организация: Сдружение "Няма невъзможни неща"

 

13.00 - 18.00 ч.

Дейност: Първа долекарска помощ

Организация: БЧК

 

11.00 - 14.00 ч.

Дейност: Работилница за рисуване върху текстил

Организация: Място „За ТЕБ“

Инициатива: "Щък тук там"

 

11.00 - 18.00 ч.

Дейност: Атракции за деца

Организация: Детски кът

 

11.00 - 18.00 ч.

Дейност: Слак лайн

Инициатива: "Щък тук там"

 

11.00 - 18.00 ч.

Дейност: Занимания за деца – въжета, обръчи, тебешири, настолни игри, федербал

Инициатива: "Щък тук там"

 

11.00 - 18.00 ч.

Дейност: Младежка инфоточка  за възможности за стажове и доброволчески проекти за младежи

Инициатива: "Щък тук там"

 

11.00 -18.00 ч.

Дейност: Шах състезание

Инициатива: "Щък тук там"

 

12.00 -13.00 ч.

Дейност: Графити уъркшоп

Инициатива: "Щък тук там"

 

12:30 - 13:30 ч.

Дейност: Зумба

 

13.00 - 14.00 ч.

Дейност: Безплатни джага уроци

Организация: Клуб "Джа-ра"

Инициатива: "Щък тук там"

 

14.00 - 15.00 ч.

Дейност: Пилатес

Инструктор: Мария Тонева

 

14.00 - 16.00 ч.

Дейност: Безплатни уроци по кънки

Организация: Скейт Клуб Варна

Инициатива: "Щък тук там"

 

15.00 - 16.00 ч.

Дейност: Йога

Организация: The Secret Studio - Yoga & Beauty

 

 16.00 - 18.00 ч.

Дейност: Безплатни уроци по скейт

Организация: Скейт Клуб Варна

Инициатива: "Щък тук там"

Важно!!! Организаторите запазват правото си за промени в програмата.

Последни новини