EDIT и Google трасират дигиталните пътища на България

EDIT и Google трасират дигиталните пътища на България

На 18 август мрежата за дигитално развитие EDIT и Google започват националното турне EDITontheROAD. В рамките на три месеца до ноември пилотната инициатива цели да изравни скоростите, с които се движи дигиталната икономика в различни градове на страната. EDIT и Google ще посетят седем града в страната, за да проведат работилници на тема „Бизнесът в онлайн измерение“ и да срещнат дигиталните общности и конвенционалните индустрии, които заедно да поработят върху подобряването на местния бизнес климат. Инициативата се организира от MOVE.BG в партньорство с Google.

EDIT on the ROAD ще започне с конференцията EDITogether на 18 август във Варна под надслова “Дигиталните технологии срещат изкуството”. Тя се провежда в рамките на иницативата “Варна - Европейска младежка столица 2017” под патронажа на кмета на Варна Иван Портних и ще събере на едно място  дигитални предприемачи и артисти.  Сред лекторите на дигиталната конференция са  Саша Безуханова, основател на платформата MOVE.BG и инициатор на EDIT.bg. Владимир Койлазов, съосновател на Chaos Group, софтуерната компания получила технологичен Оскар за цялостен принос към киноиндустрията през 2017 г и Марчин Олендер, мениджър Публични политики за Централна и Източна Европа на Google. Събитието ще продължи с дигитален пърформанс на студио Полиформа и нетуъркинг парти.

Програмата във Варна включва също четири работилници с интересни практики и опит в областта на съвременно дигитално изкуство и бизнес. Работилниците ще се проведат в InnovatorCreativeSpaces. Лектори ще бъдат Димитър Петров, основател и арт-директор на студио “Змей”, Полина Герасимова от студио “Полиформа”, Веселина Сариева, основател на Open Arts Foundation, и Марчин Олендер, мениджър Публични политики за Централна и Източна Европа на Google.

 След Варна маршрутът на EDIT on the ROAD ще мине и през градовете Бургас, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Габрово, Враца и Русе, където EDIT ще срещне местните дигитални предприемачи с представители на традиционния бизнес и местната власт. В рамките на всяко събитие в страната е предвидена лекция от утвърден на международно ниво предприемач, презентация на инструментите за онлайн присъствие на Google, насочени към бизнеса, както и работилници за идентифициране на предизвикателствата и възможностите за развитие на регионалния бизнес чрез въвеждане на дигитални решения.

Паралелно с турнето екипът на EDIT провежда проучване на дигиталния стартиращ, малък и среден бизнес в цялата страна. Данните от второто национално годишно проучване на дигиталния бизнес в България ще бъдат представени на заключителна конференция в София през ноември.   

Подробна информация за програмата на инициативата е публикувана на сайта http://eotr.edit.bg/  и в пресцентъра на MOVE.BG https://move.bg/press/messages.

За допълнителна информация:  rusana.kumanova@move.bg

ПРОГРАМА

EDITogether Varna DIGITALmeetsART

Digital Meets Art - Работилници

@ Innovator Creative Spaces

12.30    Регистрация & нетуъркинг

13.10 Интерактивни дигитални експерименти - Полина Герасимова, "Полиформа"

От студио "Полиформа" ще разкажат как се правят интерактивни дигитални инсталации и пърформанси, каква е ролята на технологията, какви инженери и какви артисти са нужни, как се монетизират подобни начинания, колко време е необходимо за подготовка на инсталация и не на последно място - как се продават такива продукти и кой ги купува.

15.0       Къде рисуват змейовете - Димитър Петров, "Студио Змей" Създателят на анимационния сериал "Златната ябълка" ще разкаже как успява да събере и мотивира екип от 30 души в шест страни, който работи изцяло онлайн. Петров ще говори и за създаването на една съвсем нова за България индустрия, за колективното набиране на средства и как се прави от мечта бизнес.

15.50 Корабокрушението на пиратите - Марчин Олендер, Google

Темата на срещата е авторско и интелектуално право - колкото пренебрегвана в обществения дискурс, толкова и неизбежна за всички онези, които създават продукти, изкуство и иновация под една или друга форма.

16.20 Няколко прости правила на културния мениджмънт - Веселина Сариева, Open Arts Foundation

Веселина Сариева е културен мениджър по професия и призвание. Тя е основател на Open Art Foundation. Сариева ще разкаже как се организират, финансират и промотират културни фестивали.

 

Digital Meets Art - Конференция @ Hemingway Bar, Варна

Дигитално мапинг шоу

20.10 Приветствие от Иван Портних, кмет на Варна

20.15 Да обединим дигитална България и мисията на EDIT on the ROAD -

Саша Безуханова, основател на MOVE.BG

Виртуално бизнес пътешествие - Марчин Олендер, Експерт политики

за ЦИЕ на Google

20.40 Няма холивудска анимация без български софтуер - Владимир Койлазов,Chaos Group, носител на технологичен Оскар за цялостен принос към индустрията през 2017

Изкуствo в технологично измерение - Галя Димова, Digital Arts Fest

21.20 Пърформанс: Танц в дигитална среда

Нетуъркинг коктейл и интерактивно дигитално парти

Последни новини