Деца ще правят собствени филми в рамките на Световния фестивал на анимационното кино

Деца ще правят собствени филми в рамките на Световния фестивал на анимационното кино

Тринадесетото издание на Световния фестивал на анимационния филм ще се проведе между 13-ти и 17-ти септември 2017 г. Фестивалният и конгресен център във Варна отново ще е домакин на разнообразни анимационни събития.

Конкурсната програма и "Панорама" ще представят най-актуалните и добри филми от анимационния свят. Разширяваме и традиционната детска работилница, където малчугани ще имат възможност да направят собствен филм.

Детският анимационен уъркшоп ще се проведе в рамките на Световен фестивал на анимационния филм във Варна в галерия „Графити” от 14 до 16 септември 2017. Това ателие се организира благодарение на финансовата подкрепа на Община Варна, чрез фонд „Култура“ по програма „Варна – Европейска младежка столица”.

Очакват ви още специализирани лекции, мастер-класове, прожекции на студентски филми от университети с профил анимация, програми с най-доброто от гостуващи ни фестивали, документални филми, изложби и още много и интересни събития през идния септември.

След това фестивалът ще гостува със специална програма "Ехо от Варна" в залите на Националния дворец на културата в София.

Световният фестивал на анимационния филм (СФАФ) се провежда във Варна, заедно с "ехо" прожекции с филми от Варна в НДК София. Събитието се организира от Сдружение „Световен фестивал на анимационния филм”, Фестивален и конгресен център Варна и Национален дворец на културата София, с подкрепата и под патронажа на Министерство на Културата, Национален Филмов Център и Община Варна и „Варна – Европейска младежка столица”.

ПРОГРАМА НА 13-ТОТО ИЗДАНИЕ НА СВЕТОВЕН ФЕСТИВАЛ НА АНИМАЦИОННИЯ ФИЛМ ВАРНА 13 - 17 СЕПТЕМВРИ 2017

 

 • Конкурсна програма – 60 късометражни филма, 6 пълнометражни, 22 детски, 36 студентски, 8 телевизионни серии
 • Програма „Панорама“ – най-доброто от световната анимация – 24 заглавия
 • Eротична програма – Midnight HOT
 • Програма членове на жури.

-          За тазгодишното издание като председател на  Международното жури е поканен г-н Mohammad Reza Karimi Saremi - Festival Director of Tehran International Animation Festival , който ще представи програма иранска анимация.

-          Александър Петров (Русия)  - носител на Оскар

-          Невелина Попова (България)

-          Золтан Силаги Варга (Унгария)

 

Програма студентски филми от български и чуждестранни училища и университети - шест от най-добрите анимационни училища в България, Франция, Полша, Шотландия и Китай представят филми на своите студенти. За първа година ще ни гостува Дзилинският институт по анимация, Чангчун. Всички програми са съпроводени от представяне на университета и анимационната програма от студенти и преподаватели.

  • Премиера на филма ВЯТЪР РАБОТА на Анри Кулев
  • Ретроспективи на режисьори на анимационни филми или тематични прожекции;

-          90 години от рождението на пионера на сръбската анимация Никола Майдак – представена от Никола Майдак младши

-          Иван Веселинов на 85

 • Лекция на тема АКТЬОРСКАТА ИГРА В АНИМАЦИОННОТО КИНО изнесе Жорж Сифианос - преподавател в ENSAD - Париж, критик и автор на анимационна литература.
 • Представяне на учебна литература свързана с анимацията и нейната история - „Анимационни сценарии“ на Иван Веселинов
 • Срещи между чуждестранни и български професионалисти в сферата на анимацията (кръгла маса)
 • Отворени пресконференции и презентации на авторите към фестивала
 • Изложба белгийски комикс – Валония-Брюксел и прожекция на филма “Ернест и Селестин”  към нея. 
 • Изложба АНИМАЦИОННИ РИСУНКИ  на студенти от НБУ
 • Документалнo кино - В търсене на изгубената ПОЩА - Звуковата версия на анимационния филм ПОЩА (режисьор Михаил Цeхановски), създаден в зората на звуковото кино, е признат за уникален експеримент в историята на световната анимация. Проблемът е, че филмът загадъчно изчезва и никой не знае къде е. В ТЪРСЕНЕ НА ИЗГУБЕНАТА ПОЩА проследява изследователката работа на киноведите Николай Изволов и Сергей Каптерев, които заедно с снимачния екип претърсват света в опитите си да открият изчезналата лента.

  Анимационни работилници:

 

 • Работилница за деца, водена от международен гост-лектор Карин Миралес от Франция.
 • Работилница за юноши, водена от международен гост-лектор Карин Миралес от Франция.
 • Направените от децата филми ще открият  Фестивала по време на официалната церемония.

Последни новини