Биляна Раева: Варна продължава да е Европейска младежка столица и след 2017 година

Биляна Раева: Варна продължава да е Европейска младежка столица и след 2017 година

* Биляна Раева е представител на Община Варна в Управителния съвет на Сдружение "Варна - Европейска младежка столица"

Тя е родена във Варна. Завършва висшето си образование в Икономическата академия в Краков, Полша със специалност „Международни политически и икономически отношения” и следдипломна квалификация по „Международни и европейски отношения и управление” в Университета в Амстердам, Холандия.

В периода 1992 - 1994 участва в копродукции на "София филм" с италиански филмови продуценти като регионален координатор за Варна. От 2000 г. започва европейската си кариера в Брюксел като стажант в Генерална дирекция „Информационно общество” на Европейската комисия, експерт по информация и публичност в Telecities/Eurocities, и политически експерт в Eurocities - Брюксел. През 2005 г. оглавява екипа подготвящ Оперативна програма "Административен капацитет” в България, след което работи като директор на дирекция “Управление на проекти и програми” в Министерство на държавната администрация и административната реформа, София.

През юни 2007 г. е избрана за член на Европейския парламент на първите европейски избори в България. В Европейския парламент е председател на Делегацията за отношенията с Швейцария, Исландия и Норвегия и Европейско икономическо пространство (ЕИП). Член е на Комисията по заетост и социални въпроси, заместник-член на Комисията по икономически и финансови въпроси и Заместник-председател на интергрупата “Градско развитие” на ЕП.

От 2013 г е представител на Община Варна в гр. Брюксел и участва в кампаниите по канидатурите на града за Европейска столица на културата 2019 и Европейска младежка столица 2016 и 2017. През 2015 г е упълномощена от кмета на Варна да представлява общината в УС на Сдружение "Варна - Европейска младежка столица”.

Владее английски, полски, италиански, френски, руски и испански език.

  • Г-жо Раева, разкажете на читателите на Будна Варна за фестивала FUNCITY+, който стартира на територията на морска гара?

- Фестивалът FUNCITY+ от неговото създаване е една от основните точки Варна да кандидатства за Младежка столица и е един от основните аргументи да спечели. Той е изражението на младежта във Варна и показва как младите хора намират един път в годината място, където да покажат своите способности, място, където да спортуват, да слушат музика, да се занимават с култура, предприемачество, бизнес и много други. Идеята на FUNCITY+ е младите хора да намерят начин как целогодишно да развиват уменията си. Затова и нашите награди са свързани с това да поущряваме, тези които спечелят първите места с участия на по-високо ниво в европейски и световни състезания в съответния бранш. Дали ще е в състезание по ролери или бизнес изложение, няма значение. Важното е да имат стимул през цялата година за своето развитие.

  • Фестивалът се провежда за седма година. Какъв е новият и по-различен аспект в проявата през 2017 година?

- Новото през тази година е международното участие. Имаме 30 участници, които идват от други държави. Четирима от тях са от бивши Европейски младежки столици. Имаме също така и 15 европейски доброволци с цел да дойдат и да подготвят организацията по фестивала и да обменяме опит.

  • Кое е най-голямото и най-впечатляващо събитие в програмата на Варна – Европейска младежка столица на този етап?

- Акцентите бяха в няколко дисциплини. Основната ни цел е да превърнем града в бизнес среда за млади хора. Това е свързано и със създаването и на инфраструктура и с места за споделено работно място, места, където хората могат да развиват таланта и идеите си. Вече имаме три или четири споделени работни места във Варна, където имаме млади архитекти, дизайнери, IT специалисти, хора, които се занимават с 3d технологиите, могат да отидат и да получат, както менторство и обучение и 3d принтер, на който да си изработят проекта. Не е най-мащабното, но може би е едно от най-устойчивите, които сме направили тази година. Друго, което постигнахме е разработването на нов квартал. В съзнанието на варненци и гостите на града – това е квартал „Таляна“, който е място за творчество, за улична култура, за разходка и приятна атмосфера. В този квартал в момента може да се видят, както улични инсталации, така можем да видим и открита сцена. Там се случват всеки ден събития – от театър, дебати, музика и различни кръжоци за деца и по възрастни. Там успяхме да видим сплотяването на тези, които правят проектите и жителите, които обитават квартала. В началото имаше няколко оплаквания от висок шум на площад „Мусала“, където се правеше киното, но след няколко дни те бяха поканени и се включиха активно с идеи за подпомагането на организацията. За мащабност, освен FUNCITY+, във Варна имахме честта и удоволствието да се срещнем с френския световно известен писател Фредерик Бегбеде. Той беше специално поканен да участва в един нов фестивал „From Page to Stage“. Той е много интересен, защото развива таланти в областта на писането на сценарии за кино и за театър. Освен Бегбеде, участваха Явор Гърдев и други известни театрални и кино режисьори, които помогнаха на 20 начинаещи пишещи младежи да направят, така че до няколко години да видим техните имена като автори на сценарии на български филми и постановки. Фредерик Бегбеде специално дойде за този фестивал. Хареса идеята, че той ще участва в следващите пишещи братя по перо. Също така искаше да види Варна.

  • Какво можем да очакваме от Варна – Европейска младежка столица до края на годината?

– Едно от големите събития, което предстои е конференция, която се казва innowave 2017. Тя е в областта на IT технологиите, на дигиталния маркетинг, на интернет продуктите. Там ще участват около 20 международни признати имена във всичко що е IT и IT бизнес. Директорът на Амазон за Европа ще дойде във Варна, също така и Гугъл, интернет магазинът Али Баба също ще ни навести. Това е не само конференция. Това събитие предвижда 750 участници от Европа. Ще има 100-ина начинаещи компании, които ще имат възможността да представят своя продукт, своята бизнес идея на няколко фонда за рисков капитал от Канада от САЩ, Франция, Германия, Испания. Инвеститорите след като прегледат идеите преценяват къде да инвестират. Очакваме от тези 100 компании, които ще участват в този формат – 10 да получат финансова подкрепа и програма, която да им позволи от Варна да стартират в международния бизнес, което ще бъде невероятно постижение. Покани са изпратени за това събитие, което ще бъде от 20-и до 22-и октомври в Спортна зала, на министър-председателя на България и на г-жа Габриел, която е българският еврокомисар и е точно към сферата на дигиталния бизнес. Също така са пратени и покани към министъра на икономиката и към други важни гости, свързани с бизнеса, обществото и политиката във Варна.

  • Във Варна се проведоха няколко много атрактивни събития като концерта на MTV, летящия ресторант, „живите динозаври“. Може ли да ни ги презентирате с няколко думи?

– Благодаря за въпроса. Веднага правя този раздел между проектите, които са финансирани директно от бюджета на Варна европейска младежка столица и са участвали с конкурс за финансиране и такива събития, които са се реализирали, благодарение на това, че Варна е европейска младежка столица и не са били финансирани от нашата програма. Тези, които вие споменахте са партньорски проекти между Варна европейска младежка столица и частни предприемачи. Целта ни е да превърнем града в притегателен център за правене на бизнес и това мина през промоции чрез маркетинг, чрез брандиране на града като такава дестинация. Концертът на MTV се случи във Варна през 2017 година, но той беше подготвян две години. MTV избра Варна за този концерт, след като Варна вече беше избрана за Европейска младежка столица и когато те дойдоха, казаха че искат да направят през 2017 година своя концерт. Нашето партньорство се изразяваше в подпомагане на набиране на доброволци, логистика, медийна кампания – всичко, което е необходимо за логистиката. Участието в подобни формати и големи мероприятия и положителното за нашите доброволци е, че те се учат от най-добрите, как да организират подобни събития, защото след 2017 година ние наистина се надяваме Варна да има и конгреси от международен мащаб, както и концерти и кино продукции на световно ниво. Надяваме се те да намерят своите екипи тук във Варна, а не да командироват от София или от други градове хора, които да се занимават с нуждите на една такава продукция. Най-пресният пример е свързан и с филма „Бензин“, който беше сниман във Варна и който получи и логистична подкрепа от нас.

  • Като всяко едно положително събитие, като Варна Европейска младежка столица и тя има своите недоброжелатели. Какво искате да им кажете?

– Има една стара източна поговорка, която гласи, че под дърво, което не ражда плод, не се хвърлят камъни – така че хвърляйте, плодове има.

  • Какво предстои за Варна и екипа на Европейска младежка столица през 2018 година?

– Варна е Европейска младежка столица до 31 декември 2017 година. Дотогава сме носители на тази титла. От 1 януари 2018 година, Варна продължава да се държи като такава и съответно екипът на младежка столица ще продължи да съществува, благодарение на много проекти, които сдружението е кандидатствало и спечелило. Надеждата ни е и тя е доста добре подплатена, че над 124-те прокета, които до този момент сме финансирали са устойчиви и ще останат като резултат и ще продължат да работят и след 2017 година, най-малкото , защото това са проекти, които са оценени като бизнес начинания и са спечелили своето финансиране, благодарение на представения си бизнес план, който е за 3 години. Бихме искали варненци да видят резултатите, не само от концертите и от веселбата на улицата, но и да видят и резултатите от нашата работа във факта, че във Варна ще идват все повече и повече млади хора, които да учат тук и те ще останат тук, за да работят тук и да се развиват, да направят своя бизнес. Варна действително е едно прекрасно място и е добре да има такива градове с качество на живот и с възможности за развитие. Хубаво е да се печели опит в чужбина, хубаво е човек да учи, да опознае какво се случва навън. Много добре е младите хора да осъзнаят, че във Варна имат целия потенциал да се развият.


Интервю на Николай Караколев

http://budnavarna.bg

Последни новини