Арх. Белин Моллов представя изложба във Варна по повод Съединението на България

Арх. Белин Моллов представя изложба във Варна по повод Съединението на България

Архитектурното наследство на България, майсторски изобразено с акварел, представя арх. Белин Моллов във Варна по повод празника на Съединението – 6 септември. Изложбата може да разгледате в културно–развлекателен комплекс „Морско казино” – емблематична за морската столица сграда, която също е с висока архитектурна стойност.

Специално за тази изложба арх. Моллов нарисува и сгради с висока културно-историческа стойност от творческия квартал на Варна – „Таляна”. През юни т. г. той участва като експерт-урбанист във форум, който се проведе с цел да се обсъдят предизвикателствата пред креативните квартали на България. Арх. Моллов е очарован от атмосферата в творческия квартал на Варна, която в голяма степен се дължи на съхраненото културно–историческо наследство под формата не само на отделни сгради, а и на цели ансамбли. Той е убеден, че архитектурното наследство е основен фактор за неповторимата идентичност на градската среда и отлична основа за развитието на културен туризъм.

На откриването на изложбата на 4 септември във Варна присъстваха много  граждани и гости на града, колеги на художника от Камара на архитектите в България и Съюза на архитектите в България, както и журналисти. Творбите на арх. Моллов бяха представени от арх. Станчо Веков, експерт по културно наследство и преподавател в Архитектурния факултет на Варненския свободен университет. Изпълнителният директор на Сдружение "Варна – Европейска младежка столица" Сергей Петров благодари сърдечно на арх. Белин Моллов за това, че подкрепя развитието на творчески квартал във Варна. Той изказа възхищението си от идеята да се представи напредъкът на България след Съединението чрез постиженията в архитектурата и строителната дейност. Арх. Явор Панев от Сдружение "Таляна", който също работи за варненския аналог на "Капана", поздрави художника и също му благодари, че участва в работните сесии на форума през юни и даде своя принос като експерт с дългогодишен опит. "Неслучайно съм разположил картината на "Капана" и тази, на която е изобразена ул. Преслав от "Таляна", една до друга", отбеляза арх. Моллов. "Идеята за "Капана" под тепето и "Таляна" край морето е прекрасна! Важно е да се работи за развитието на творчески квартали в България", добави той.

Portait BMollob_Brighter - CopyАрх. Белин Моллов, експерт по регионално развитие и благоустройство, университетски преподавател и художник.

Родом от Русе, израснал и формирал вкуса си във впечатляващия с архитектурните си шедьоври крайдунавски град, Белин Моллов започва да рисува още като ученик. Първата си изложба подрежда още на 15 години в родния си град.

И днес, вече експерт с 50 години опит в устройственото планиране и градското развитие, заемал ръководни позиции в „Софпроект” – Дирекция „Генерален план на София” и МРРБ, участвал в подготовката на договора за присъединяване на България към ЕС, арх. Белин Моллов продължава да рисува. В края на май т.г. той подреди поредна самостоятелна изложба, озаглавена „Архитектура и градски пространства в България”, в Съвета на Европа в Страсбург. Споделя, че според него apxитeĸтypните пaмeтници са ценни, тъй като пpeнacят oчapoвaниeтo нa oтминaли eпoxи, възпитaвaт и cъздaвaт caмoчyвcтвиe зa тoвa, чe cмe нocитeли нa тpaдиции.

, градски ансамбъл - А5Русе, ул. Александровска. Елегантните силуети на улиците в града са дело предимно на чуждестранни архитекти, творили в края на 19 и началото на 20 век.

- А5

Дворецът "Евксиноград" край Варна, изграден по проект на арх. Виктор Румпелмайер.

Освен архитектурни ценности от Черноморието на изложбата си във Варна художникът представя културно наследство и от други краища на родината неслучайно. Съединението, осъществено през 1885 г., дава нов импулс за развитието на обединената нация и младата държава. След този акт историците отчитат значителен напредък в развитието на архитектурата и строителната дейност, както на север от Стара планина, така и в присъединената територия на юг от Балкана. Сред емблематичните сгради, изградени именно през този вдъхновяващ период на съзидание, са: Народното събрание в София, проектирано от арх. Константин Йованович, Дворецът „Евксиноград“ във Варна на арх. Виктор Румпелмайер, „Доходното здание“ в Русе на арх. Петер-Паул Бранк, Областното събрание в Пловдив – арх. Пиетро Монтани, и др.

, Театъра 2 - А5

Народният театър е по проект на виенски архитекти. Открит за представления през януари, 1907 г., той и днес е една от най-красивите и представителни сгради в София.

, Капана - А5

Кварталът на творческите индустрии "Капана" в Пловдив – любимо място на пловдивчани, което привлича и множество туристи от страната и чужбина.

След Съединението започват и блестящите кариери на първата генерация знаменити български архитекти, оставили едни от най-големите шедьоври: Йордан Миланов, Петко Момчилов, Пенчо Койчев, Наум Торбов, Антон Торньов и Никола Лазаров. Техни творби, изобразени от арх. Моллов, също са включени в изложбата. Така експозицията би била едно от подходящите места във Варна, което гражданите и гостите на града да посетят на празничния 6 септември. За да видят подема в развитието на градовете в България след Съединението, материализиран под формата на впечатляваща архитектура.

Изложбата на арх. Моллов „Архитектурното наследство на България” ще може да разгледате до края на септември.

Последни новини