Библиотека на открито отваря врати във Варна

Библиотека на открито отваря врати във Варна

2017-та  е годината, с която ще запомним Варна не само като европейска младежка столица, но и като град, който оживя чрез своите безброй младежки идеи и инициативи. Поредната такава се нарича „Рапана“ и е дело на Боян Симеонов, Юзджан Тургаев и Ибрим Асанов. Нейното откриване ще се случи в рамките на събитието "Проектиране и изграждане на общност чрез дизайн", което е планирано за 25-ти август от 13.00 часа на входа на Морската градина.

Идеята на младежите е създаване на улична библиотека с иновативен дизайн, свободен достъп и зона за четене. "Рапана" представлява  павилион за книги, който цели да направи градската среда във Варна още по-привлекателно място, провокиращо повече четене сред жителите и гостите на града.

Искаме да направим градската среда във Варна с една идея по-забавна, да превърнем една идея за библиотека в произведение на изкуството и да провокираме още повече хора да четат. Нищо повече от това“, коментира Боян Симеонов, един от създателите на проекта.

Той споделя, че често има и записва идеи, които намира за обществено „готини“ и евентуално полезни.

Проектът, който ще бъде отворен от тази събота, ще бъде във формата на рапан, за да има буквално отношение към Варна и по-метафорично отношение към книгите и четенето.

До края на октомври, гражданите и гостите на града ще могат да избират измежду 900 книги, а тримата инициатори споделят, че ще започнат и дарителска кампания за набиране на още литература.  Няма да има работно време и персонал. Мястото ще е постоянно отворено и всеки ще може да се възползва по всяко време. Според Боян винаги има шанс някой да демонстрира вандалското в себе си, но това не трябва да е причина за охрани, вериги, камери.

Надявам се хората да припознаят мястото като свое, защото е реално за тях. А ако някой си открадне книга...здраве да е, даже има нещо поетично в това. По-добре хората да крадат книги, отколкото други неща.“  - споделя той.

Основната част от бюджета за проекта идва от фонд "Култура" на Община Варна по линия на "Варна - Европейска младежка столица", като стойността му е 15 000 лв., но изпълнението на целия проект надвишава тази сума. След края на сезона ще се търси закрито място, на което да бъде продължена инициативата.

Източник: uspelite.bg

Последни новини