Интерактивна изложба гостува в Социалната чайна на Варна

Интерактивна изложба гостува в Социалната чайна на Варна

До края на месец октомври "Интерактивна изложба" ще бъде разположена в Социалната чайна на Варна, а след това се очаква тя да гостува в Пловдив, София и други градове в страната. Нетрадиционната експозиция заедно с Интерактивна работилница за културно наследство "Усети града" се проведе от 28 септември до 3 октомври във Варна. Организатори на проекта са Асоциация за култура, етнология и антропология "Медиатор" - възпитаници на Пловдивски университет "Паисий Хилендарски".

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Варна - Европейска младежка столица 2017, в партньорство със Споделено работно място Beehive и Социална чайна. 

По време на 6-дневната работилница "Усети града" екип от талантливи младежи провокираха и изразяваха творческите си виждания и усещания за културното наследство на Варна. Участниците бяха обучени в основни методи за водене на хора със зрителни затруднения и в методи за интерпретация на градското културно наследство. В рамките на 4 интерпретативни лаборатории: обонятелна, тактилна, вербална и аудио-визуална, младежите провокираха усета си за мирис, допир, слух, виждане и как тези усещания са част от градското културно наследство. 

Резултат от екипната работа на участниците е "Интерактивна изложба", която беше открита на 3 октомври. Изложбата представя по сетивен начин част от културното наследство на Варна, авторско творчество и сетивни интерпретации на градската среда. По време на откриването над 50 гости бяха водени от кураторите и създателите на изложбата. Желаещите бяха със затворени очи и провокираха сетивата и усещанията си за града чрез допир, слух, обоняние и различни интерпретации на популярни и не толкова популярни части на Варна.

Събитията са част от Европейски дни на наследството в България, които през 2017 г. са с надслов "Наследство и природа: пейзаж от възможности" и са представени в Националния календар на събитията.

Последни новини