Eкип на RAI с репортаж за „Варна – Европейска младежка столица 2017”

Eкип на RAI с репортаж за „Варна – Европейска младежка столица 2017”

„Добре дошли във Варна, градът на младите”. Така е озаглавен репортажът, който екип на италианската телевизия RAI подготви за „Варна – Европейска младежка столица 2017”. Журналистът Летисия Паскале определя в своя материял Варна като „перлата” на Черно море, а също така и градът с най-ниска средна възраст – повече от 1/3 от населението е между 15 и 29 години. Тя разказва, че в него има 6 ВУЗ-а с общо 40 000 студенти. Силно увеличение се наблюдава при тези, които идват от чужбина. Преди четири години те са били 600, а днес те са достигнали до 4 000 души.

Стояна Стоева от „Социалната Чайна” споделя пред камерата на RAI, че в  нея младежите могат да обогатят своите социални, лични и комуникативни умения. Откриват позитивно отношение и могат да започнат своята първа работа.

От своя страна Ася Захариева, Алтернативно пространство ХАЛЕ 3 разказва, че младите прекарват все повече време пред компютрите, не излизат, не се занимават с този тип нещ, трябват много повече места като това.

Варна вече е опитвала да стане Европейска младежка столица през 2015, 2016 г. въпреки, че днес могат да се споменат някои неща за този район - България е една от най-бедните страни в Европа, тя се намира на най-ниските места в повечето изследвания за качеството на живот, се казва още в репортажа.

Представителят на Община Варна в УС на Сдружение „Варна – Европейска младежка столица 2017” Биляна Раева добавя, че страната ни е със социалистическо минало, нищо не се променя със скоростта, с която младите искат, а във Варна могат да се дадат примери, че има неща които се променят към по-позитивно с доста добри темпове, за разлика от други градове.“

Морската столица на България разполага с минимум 24 социално заети фондации, 25 фестивала за музика, театър, танци, изкуство. Общината може да бъде пример за България и Европа, разказва още Раева.

Последни новини