Втори Творчески маратон ще подпомага проектите по Европейска младежка столица за Таляна

Втори Творчески маратон ще подпомага проектите по Европейска младежка столица за Таляна

13 екипа на проекти, които кандидатстват по втората вълна на направление 5.2 на фонд „Култура” на Община Варна, ще черпят опит от ментори по време на Творческия маратон (Творчески маратон "Таляна" vol.2). За втори път тази година Сдружение „Варна – Европейска младежка столица 2017” е организатор на Хакатон по такъв модел, който е придружен с обществено гласуване в специално изработена платформа projects.varna2017.bg/bg.

Инициативата е част от Пролетния фестивал, която стартира от днес в 16 часа, а финализираните идейни предложения ще бъдат представени пред граждани в 16 часа на 9 април в сградата на Юнашкия салон.

По време на Творческия маратон екипите ще могат да доразвият проектните си идеи, с помоща на ментори, утвърдени имена, в конкретните тематични направления.

Ментори по различните направления ще са:

Венци Куцаров – артист;

Александър Николов – изкуство;

Николай Миланов – дизайн;

Славена Болова - психоло-невротерапевт;

Виктор Бузев - архитект

Атанас Янчев - гурме/готвач

Николай Нинов - скулптор

Категориите, в които са разпределени идейните проекти са следните:

Архитектурна среда - 1

Градски приложен дизайн - 4 

Предприемачество - 0

Уеб апликация -2

Гурме - 1

Улично изкуство (рисунка/графити) - 5

Най-много гласове (68 гласа) в общественото гласуване е получил проект „Съедини точките”, който е кандидатствал в категория „Градски приложен дизайн”. 

ПРОЕКТ ЗА МИЛИОНИ - ИННО ВАРНА е кампания за стимулиране на архитекти, дизайнери, предприемачи, организатори на събития, уеб девелопъри, готвачи, музиканти, художници да предложат идеите си за сърцето на централният квартал на Варна - Таляна в Гръцката махала. Пространството между улиците Преслав, Цар Симеон и Гаровия площад е зоната за иновации в градското пространство.

Пилотен проект

ИННО ВАРНА е пилотен проект на Община Варна, разработен в рамките на „Варна - Европейска младежка столица 2017” с цел да се подобри имиджа на града и да се повиши привлекателността и търговската динамика в района на Таляна чрез творчески решения по темите: архитектурна среда, градски приложен дизайн, предприемачество, уеб апликация, гурме, улично изкуство (рисунка/графити).

Повече информация може да намерите на: https://www.facebook.com/varna2017/?ref=aymt_homepage_panel

Последни новини