Безплатно мобилно приложение отчита постиженията ни на спортни площадки във Варна (ВИДЕО)

Безплатно мобилно приложение отчита постиженията ни на спортни площадки във Варна (ВИДЕО)

Мобилно приложение, разработено от иновативна варненска компания превръща "невидимите" до този момент местни забележителности и спортни игрища във видими и добавя елемент на съревнование, когато спортувате активно. Апликацията за смартфони Lighthouse е напълно безплатна за потребителите и на практика "свежда" информацията за няколко десетки културни, спортни и туристически обекти до джоба на гражданите на града.

Точно преди началото на летния сезон бяха поставени 25 устройства по най-ценните забележителности на града с подкрепата на община Варна и в частност дирекция Инженерна инфраструктура, дирекция Туризъм и дирекция Култура.

Сред включените до момента обекти в Lighthouse са религиозните храмове на Варна, Възрожденската алея в морската градина, Фонтана на площад независимост, парка във варненския кв. Аспарухово и десетки други. Сигналът от бийкъните се улавя от смартфоните и дава възможност за персонализирано преживяване на туристите.

От 9 oктомври 2017 апликацията добави и всички общински спортни площадки  ОСРК "Младост", СК "Технически университет", ОСК "Морска градина", ОСК "Аспарухов парк", ОСК "Чайка", ПБ "Делфини", ПК "Приморски", СК "Локомотив" и СК "Простор". На територията на тези спортни игрища бяха поставени 9 устройства , които освен навигация и информация, в момента в който засекат смарт телефона, започват да трупат точки в профила на спортуващия. Модула iSport в апликация аппЛайтхаус регистрира потребителя с най-много точки и го поставя в локална градска ранг листа. Потребителя с най-много точки в края на месеца печели награда „Най-активен спортист на Варна“. Проектът „Аз спортувам“ (iSport) е реализиран и финансиран от сдружение „Варна Европейска младежка столица 2017” по ключово направление InnoThinkTank и целта му е да мотивира гражданите на град Варна да спортуват.

В основата на Апликация Лайтхаус стои една от най-напредничави технологии, т.нар. бийкъни(от англ. beacon). Базирани на Bluеtooth стандарта радио предаватели, с големината на флаш памет, те са нискоенергийни, монтират се лесно, автономни са и издържат до пет години след монтирането им.

Мечтата на Lighthouse е да направи Варна първия „умен“ град използващ бийкън технология в Европа.

 

Последни новини