Режисьор от Норвегия гостува в последната седмица на КинеДок във Варна

Режисьор от Норвегия гостува в последната седмица на КинеДок във Варна

КинеДок - платформата за безплатно разпространение на европейско документално кино на алтернативни места извън киносалони, е на финалната си права за 2017 г., след над 20 прожекции във Варна и над 120 за цялата страна в своето първо издание.

В последната седмица на ноември, организаторите от "Активист 38" са подготвили няколко интересни събития със силни документални заглавия в морската столица.

Акцент е гостуването на норвежкия режисьор Киърън Кол, който ще се срещне с публиката на отворена дискусия след своя филм "Негодно за консумация". Прожекцията е с вход свободен на 23 ноември, четвъртък, от 19:00 ч. в "Рубик Арт Център" на бул. "Приморски" 5.

"Негодно за консумация" /2017 г./ проследява епичното пътуване на група млади мъже, които прекосяват 3000 км с велосипеди от най-северната до най-южната точка на Норвегия, хранейки се единствено с храна, която е предвидено да бъде изхвърлена. Заглавието е с продължителност 54 минути и повишава вниманието към проблема с разхищаването в глобален план на годна за консумация храна.

Още три прожекции ще има до края на КинеДок във Варна тази година. На 23 ноември от 15:00 ч. в Читалище "Васил Левски 1945" (ул. "Лоза" 3) ще бъде представен изключително успешният и дискутиран български филм "Кеймбридж". Веднага след него, от 16:15 ч., отново в читалището, е прожекцията на словашкия "5-ти октомври", в който няма реплики. Финал ще постави завладяващото и ритмично полско заглавие "Кралицата на тишината" на 28 ноември (вторник) от 19:00 ч. в Социалната чайна (ул. "Преслав" 53).

КинеДок е проект, случващ се от 2015 г. насам целогодишно и едновременно в 8 държави - Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия, Норвегия и за пръв път тази година - България. Фокусът е върху европейското документално кино, което предизвиква дискусия и социална промяна. От всяка от участващите държави международно жури избира по 2 заглавия (общо 16 филма), които се прожектират на нестандартни за кино места, като галерии, клубове, културни, социални и исторически центрове, открити пространства и др.

КинеДок България стартира през април и само за 7 месеца гостува със своите 16 документални ленти в 8 български града - София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Хасково и Димитровград, както и село Вишовград. Организатор за страната е продуцентската и разпространителска компания "Активист 38", създала нашумели и международно признати документални филми, а отскоро занимаваща се активно и с игрално кино. 

В международен план инициативата започва преди две години от Институт за документално кино в Чехия (Institute of Documentary Film), като е подкрепена от Подпрограма МЕДИА на програма "Творческа Европа" на ЕС, а в България от "Национален филмов център" и Национален фонд "Култура". 

Във Варна КинеДок се реализира с финансовата подкрепа на Фонд "Култура" на Община Варна, като част от Програма "Варна - Европейска младежка столица 2017".

Изключително важно е сътрудничеството и самоинициативата на местните партньори във всеки град, при които се прожектират филмите. Във Варна локациите за 2017 г. са: Малки римски терми, "Рубик Арт Център", Социалната чайна, Сцена "Кофража", Снек-бар "Русалка", Читалище "П. Р. Славейков 1928" и Читалище "Васил Левски 1945". Организаторите изказват специални благодарности на всички партньори и дейни хора, свързани с изброените места!
Всички прожекции в програмата на КинеДок до края на 2017 година са със свободен вход. Платформата е отворена за нови места за прожекции и дискусии по предложение на публиката, като идеи могат да се изпращат на office@activist38.com. Подробностите за проекта, както и пълната програма за цяла България са на официалния сайт https://kinedok.net/bg и на Facebook страницата https://www.facebook.com/KineDokBulgaria/

Предстоящите до края прожекции във Варна са:
23.11.2017 г., 15:00 ч. Читалище "Васил Левски 1945" (ул. "Лоза" 3)
"Кеймбридж" (България, 2015, 64‘)

23.11.2017 г., 16:15 ч., Читалище "Васил Левски 1945" (ул. "Лоза" 3)
"5-ти октомври" (Словакия, 2016, 50‘)

23.11.2017 г., 19:00 ч., Рубик Арт Център (бул. "Приморски" 5)
"Негодно за консумация" (Норвегия, 2017, 54‘) - специален гост е режисьорът Киърън Кол

28.11.2017 г., 19:00 ч., Социалната чайна (ул. "Преслав" 53)
"Кралицата на тишината" (Полша, 2014, 80‘)

Последни новини