Савина и Мария, участнички в „Академия за гражданско образование”: Най-интересни бяха практическите задачи

Савина и Мария, участнички в „Академия за гражданско образование”: Най-интересни бяха практическите задачи

Савина (вляво на снимката) е от Природо-математическата гимназия във Варна с профил Биология. Мария е възпитаник на Училището по хуманитарни науки и изкуства, с профил Класически езици, като учи и два съвременни – английски и немски. Работиха заедно в една от групите по практическите задачи по време на „Академията”.

Как решихте да се включите в „Академия за гражданско образование”?

Мария: Видях обявата и темата ме заинтригува, поради факта, че няма много информация по нея. Това е първата възможност за мен да участвам в курс по гражданско образование.

Савина: Реших да се включа, защото смятам, че нищо, което човек може да научи, не е излишно. Имам предвид, че това никога не ми е било преподавано в училище и никога не съм попадала в такава извънкласна дейност. Това е нещо, с което по-голямата част от обществото поне до някаква степен би трябвало да бъде запознато, да има някаква гражданска култура. Затова се включих.

Какво ви беше най-интересно през изминалите два дни на обучението?

Мария: Това, което на мен ми беше най-интересно и най-силно ме провокира, бяха двете основни практически задачи. Първата беше да предложим проекти за мястото в центъра на Варна, наречено „Дупката“ – как да го променим, така че да помогнем да се развие младежката дейност в града. Хареса ми това, че намерихме начин да защитим своята позиция. Хареса ми и втората практическа задача – ние да предложим 10 идеи за младежки дейности, като най-важното според мен беше, че и при тази задача имахме възможност да тестваме и развием презентаторските си умения.

15549723912 - Copy (2)

През първия ден презентациите, които направихте, бяха в импровизирано телевизионно студиоstrong> Имахте за задача да се вживеете в ролята на граждани, които имат реални проекти и искате да ги представите по убедителен начин пред телевизионната аудитория. Как се чувствахте в тази роля?

Мария: По принцип притеснително е, когато изказваш някаква идея, която е прекалено амбициозна в очите на много зрители. Но според мен, когато подходиш с чувство на отговорност и когато си представиш аргументите пред аудиторията, то проектът би могъл и да се приеме, и да се реализира в крайна сметка. 

Савина, на теб какво ти беше най-интересно по време на „Академия за гражданско образование“?

Савина: Освен практическите задачи, както каза и Мария, може би и самите лектори, които дойдоха, тъй като се представяше едно нещо от няколко различни ъгъла – участваха общински съветник, политолог, антрополог и др. Не се чуват често такъв тип дискусии, такъв вид коментари.

Каква тема бихте предложили на организаторите да включат в следващото издание на „Академията“?

Мария: Би ми било интересно да науча повече за взаимодействието между трите власти – съдебна, законодателна и изпълнителна.

Савина: На мен също.

Последни новини