Иван Драганов, участник в „Академия за гражданско образование”

Иван Драганов, участник в „Академия за гражданско образование” :
Ако трябва с една дума да опиша как ми въздействаха презентациите, думата би била „мотивиращо”

Иван Драганов учи Строителство на сгради и съоръжения във Варненски свободен университет, където е и заместник-председател на Студентския съвет. От 15 – 16 годишен се включва като доброволец в различни благотворителни инициативи. За първи път участва в „Академия за гражданско образование”. Помолихме го да сподели впечатленията си.

Обикновено човек се включва в подобни курсове по две причини – за да научи нещо ново и за да разшири мрежата си от полезни контакти. Беше ли ти полезна информацията, поднесена по време на обучението? Успя ли да срещнеш млади хора със сходни на твоите интереси?

Информацията беше много полезна. Контактите, които направих – също. Имахме възможността да си говорим с общински съветник, не беше просто една суха теория. Запозна ни със структурите на Община Варна, а след това ни отговори на много въпроси. Като цяло форматът ни беше полезен, тъй като имахме и практически задачи, разработвахме проекти, представяхме ги. Беше наистина много интересно.

Получи ли представа как би могъл да участваш в процесите на вземане на решения във Варна?

Да. Винаги съм знаел, че ние, гражданите, можем да участваме, но никога не съм знаел, че можем до такава степен пряко да участваме и да ни вземат насериозно. 

Организаторите бяха поканили и лектори, които да представят свои вече реализирани или в процес на реализация в морската столица проекти – Мая Донева от Социалната чайна и арх. Явор Панев от Сдружение „Таляна”. Ще ти бъде ли полезен личният опит, който споделиха?

Ако трябва с една дума да опиша как ми въздействаха техните презентации, думата би била „мотивиращо”. Срещнахме се с хора, които са имали идеи, развили са ги в проекти, спечелили са финансиране, спечелили са и доверието на хора на много високи управленски нива. Беше изключително мотивиращо, защото са създали нещо за първи път – говоря за Социалната чайна. Много е впечатляващо, че са създали такова място, в което деца от социални домове да се учат да работят, да получават подкрепа. Вторият проект също беше интересен – за създаването на квартал „Таляна”. Много неща предстои да се случват там, струва ми се. Беше много интересно да говорим и с г-жа Донева, и с г-н Панев, задавахме им въпроси и те отговаряха конкретно.

Би ли участвал в следващо издание на „Академия за гражданско образование”?

Да, със сигурност. Ако има следващо издание, ще участвам.

Последни новини