Ден без автомобили във Варна

Ден без автомобили във Варна

Сдружение Варна - Европейска младежка столица кани жителите и гостите на града да се разходят с пеша или с велосипеди и да се включат в организираните прояви. Не забравяйте да включите и децата си в този празник!

Затворена зона за пешеходци: бул. "Сливница" - в частта от кръстовището с бул."Мария Луиза" до кръстовището с бул."Княз Борис I" - в частта от кръстовището с бул."Сливница" до кръстовището с бул."Цар Освободител". 

Европейска седмица на мобилността 2018 се фокусира на многомодалност – избор на различни транспортни форми за едно или за различни пътувания. Много от нас по навик избират един и същ метод за транспорт, без да се замислят останалите възможности, които в много случаи са по-подходящи. Автомобилът може да е най-добрият начин да отидем със семейството си на планина, но дали е най-добрият вариант, когато отиваме до центъра на града, където пространството за паркиране и достъпът до локации са ограничени? 

Защо да не пробваме различни транспортни форми тази година: да се придвижим с велосипед или ролери до фитнеса, за да загреем за изгарянето на калории от тялото ни, или пък да се качим в автобуса и да се разходим по пешеходната част на центъра и плажната алея, за да избегнем разходите за паркиране?

Освен ползите за здравето, могат да се направят и значителни парични спестявания, когато използваме модалния подход за придвижване, особено когато придвижването на близки разстояния се извършва пеша или с велосипед. 

Чрез използването на еко съобразни/устойчиви транспортни възможности, ние създаваме не само положително въздействие върху природата. След известно време ние ще открием, че сме по-здрави и щастливи, но също че сме генерирали допълнителни спестявания в личния или семейния ни бюджет.

Европейският ден без автомобили е част от традиционната Европейската седмица на мобилността, която се провежда всяка година. 
Кампанията “Европейски ден без автомобили” цели намаляване на шума, вредните емисии на газове във въздуха, както и подобряване на качеството на живота в големите градове. Това е международна кампания, по време на която централните зони в много градове на Европа се затварят за автомобилно движение.

Идеята е поне за един ден да се лишим от удобството на автомобила и да предпочетем по-здравословния и екологичен начин на живот.

 

Последни новини