Варна получи символичния ключ на Европейската младежка столица

Варна получи символичния ключ на Европейската младежка столица

Г-н Иван Портних, кмет на Варна, получи символичния ключ на Европейската младежка столица от своя колега г-н Елмар Валиев, кмет на Ганджа, Азербайджан (ЕМС за 2016 г.). По традиция, ключът се предава от град на град след приключване на годината, в която той е носител на титлата. Носител на титлата ЕМС за 2017 г. е Варна.

На церемонията, която се проведе вчера, присъстваха още г-н Усал Гулиев, президентски офис, г-н Фархад Гаджиев, изпълнителен директор на Младежкия фонд към президента, г-н Интигам Бабаев, заместник - министър на младежта на Азербайджан и др.

Събитието беше част от тридневно посещение на делегация от Варна в Ганджа. То беше по покана на кмета на града по случай на официалното приключване на програмата Европейска младежка столица за Азербайджан.

Г-н Валиев прие поканата на г-н Портних за присъствие на официалното откриване на Европейска младежка столица 2017 и ще бъде в морската столица на 20-21 януари. Той ще бъде придружен от ректора на Технологичния университет в Ганджа, депутатът в националния парламент на Азербайджан Нагиф Хамзаев, Мушфиг Джафаров - директор на дирекция „Младежки дейности“ в община Ганджа и председателят на сдружение „Ганджа 2016“.

Освен церемонията по връчването на ключа, посещението в Ганджа включваше участие във винен фестивал заедно с градове и региони от Франция, Грузия, Таджикистан, Украйна, Румъния и др.  В рамките на събитието, в което се включиха над 30 изложители, кметовете на Шабли, Коняк и Колмар представиха техните прочути вина. Домакините от Ганджа представиха местни кулинарни традиции, занаяти и богата културна програма с участието на младежки състави. Г-н Портних, поканен от колегата си г-н Валиев, връчи наградите за  най-добро бяло и червено вино. Той приветства домакините и потвърди участието на варненски винопроизводители на следващия винен фестивал в Ганджа, който ще се състои на 27 юли 2017 г.

Вторият ден програмата продължи с официална среща на делегацията на Варна с кмета на Ганджа и подписване на официален меморандум за сътрудничество. Срещата се състоя в Община Ганджа.

Също така, по време на посещението беше обсъдено и партньорство между варненски университети и Технологическия университет в Ганджа, както и възможности за съвместна работа по европейската програма „Еразъм плюс“ от февруари 2017.

Програмата на визитата включваше още посещение на центъра „Гайдар Алиев“, на мемориала на най-известния азери поет Назами Ганджави (1141-1209) и на центъра за обслужване на едно гише АСАН на Държавната агенция за обществени услуги и социални иновации.

Последни новини